Τα χαμηλά ντουλάπια της κουζίνας είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα επάνω κι έτσι μπορούν να χωρέσουν μεγαλύτερα αντικείμενα. Παρόλο που είναι καμιά φορά πιο δύσκολο να τα διαχειριστείτε (όσα βρίσκονται στο βάθος είναι δύσκολα προσβάσιμα) αυτά που αποθηκεύετε στα χαμηλά ντουλάπια θα πρέπει να είναι πράγματα που χρειάζεστε διαρκώς. Έτσι, το να εκτιμήσετε ποια αντικείμενα δεν έχουν θέση εκεί μπορεί να ελευθερώσουν πολύτιμο χώρο και να κάνουν την κουζίνα σας να είναι πιο καθαρή και να λειτουργεί πιο ομαλά.

Μίξερ
Αν ασχολείστε τακτικά με τη ζαχαροπλαστική το μίξερ σας αξίζει μια θέση στον πάγκο της κουζίνας σας και όχι σε χαμηλό ντουλάπι. Εξάλλου είναι ένα πολύ βαρύ αντικείμενο για να το ανασύρετε κάθε φορά από ένα ντουλάπι.

Λεπίδες και αξεσουάρ
Τα χαμηλά ντουλάπια δεν είναι το ιδανικό μέρος για τις λεπίδες του μαντολίνου σας ή τα εξαρτήματα του μίξερ σας. Ο ένας λόγος είναι ότι δεν θέλετε να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα παιδιά σας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τέτοιου είδους αντικείμενα έχουν την τάση να κυλάνε ή να χάνονται πίσω από μεγαλύτερα. Το να προσπαθείτε να τα ανακτήσετε μπορεί να σας κάνει να τραυματιστείτε. Αντιθέτως, αποθηκεύετε τέτοιου είδους αντικείμενα σε ένα μικρό δοχείο και κάπου ψηλά.

Φαγητό
Τα τρόφιμα που δεν βρίσκονται στο επίπεδο του ματιού θα μείνουν για περισσότερο καιρό προτού φαγωθούν. Ακόμη κι αν αποθηκεύετε υλικά όπως το αλεύρι ή το λάδι σε χαμηλά ντουλάπια, η ανάγκη να σκύψετε για να τα ανακτήσετε δεν βολεύει όταν μαγειρεύετε. Διατηρείτε αυτά τα αντικείμενα σε πάνω ντουλάπια, όπου τα παρατηρείτε καλύτερα και δεν πρόκειται να περάσουν τις ημερομηνίες λήξης τους. (Αν πρέπει να αποθηκεύσετε τρόφιμα σε χαμηλά ντουλάπια, βάλτε εκεί πράγματα που σπάνια χρησιμοποιείτε, που κρατάνε πολύ ή που θέλετε να κρύψετε από τον εαυτό σας). Ακόμη, τα τρόφιμα που βρίσκονται χαμηλά κινδυνεύουν περισσότερο από τρωκτικά.

Οτιδήποτε στοιβαγμένο
Το να στοιβάζετε πράγματα σε χαμηλά ντουλάπια είναι η τέλεια συνταγή για αναστάτωση. Όταν αναζητάτε κάτι από τη στοίβα το μόνο που βλέπετε είναι ότι είναι πάνω – πάνω και για να δείτε τι είναι κάτω του χρειάζεται να τα βγάλετε όλα έξω. Αν πρέπει να στοιβάξετε τηγάνια ή κατσαρόλες, βάλτε τα το πολύ ανά δύο. Χρησιμοποιήστε περισσότερα ράφια για να διαχωρίσετε τα κατσαρολικά που βάζετε στο κάτω μέρος των ντουλαπιών σας.

Συσκευές και σκεύη που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ
Οποιαδήποτε μικρή συσκευή που χρησιμοποιείτε κανά δυο φορές τον χρόνο δεν έχει θέση σε κανένα ντουλάπι στη μικρή σας κουζίνα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται για παράδειγμα η παγωτομηχανή που χρησιμοποιείτε μια φορά κάθε καλοκαίρι. Τέτοιου είδους αντικείμενα δεν έχουν θέση στην κουζίνα αλλά σε μια αποθήκη ή κάτω από το κρεβάτι.