Τα κυδώνια βρίσκονται στην καλύτερη περίοδό τους τώρα και γι΄αυτό στο καθιερωμένο Viber Poll της Τετάρτης σάς θέσαμε ένα δίλημμα που αφορά αυτό το φθινοπωρινό φρούτο. Ποιες είναι οι συνταγές που προτιμάτε: αλμυρές ή γλυκές; Το αποτέλεσμα του poll ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο, καθώς επικράτησαν και με πολύ μεγάλο ποσοστό οι γλυκές. Ωστόσο, το κυδώνι αναδεικνύει και αλμυρά πιάτα, δίνοντάς τους μια ελαφριά γλύκα, ενώ παράλληλα είναι και ένα υλικό που συχνά χρησιμοποιείται στα εορταστικά τραπέζια για να δώσει γεύση αλλά και χρώμα στις επίσημες παρασκευές μας.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές συνταγές με πρωταγωνιστή το συγκεκριμένο φρούτο, αρχικά γλυκές και στη συνέχεια αλμυρές:

Γλυκές

Κυδωνόπαστο
Ένα πολύ γλυκό σνακ, που έχετε συνηθίσει να αγοράζετε μόνο απ’ έξω, ενώ το βρίσκετε εύκολα στα παραδοσιακά κεράσματα κάποιων ελληνικών νησιών.  Με τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου μπορείτε να το ετοιμάσετε και εσείς στο σπίτι σας.

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Η πιο κλασική γλυκιά συνταγή που γνωρίζετε. Μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε στο σπίτι, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή της Ντίνας Νικολάου.

Πουγκί κολοκύθα-κυδώνι
Ένα εποχικό γλυκό που συνδυάζει την κολοκύθα και το κυδώνι και τα «δένει» σε όμορφα πουγκάκια σφολιάτας.

Αλμυρές

Κοτόπουλο με κυδώνια
Τα κυδώνια δίνουν μια πιο σπιρτόζικη διάθεση στο κοτόπουλο. Συνδυασμένα και με διάφορα μπαχαρικά κάνουν το πιάτο ιδανική πρόταση όχι μόνο για το κυριακάτικο αλλά και για το εορταστικό τραπέζι.

Ψαρονέφρι με κυδώνια και σταφίδες σε σάλτσα κονιάκ
Το «μπον φιλέ» του χοιρινού κάνει εξαιρετική παρέα με κυδώνια και σταφίδες σε ένα πιάτο ιδανικό για τα κυριακάτικα ή τα γιορτινά σας καλέσματα.

Μοσχαράκι στο τηγάνι με πουρέ κυδωνιού και σάλτσα αρμπαρόριζας
Μοσχαράκι με πουρέ αρμπαρόριζας και από πάνω φιστίκι Αιγίνης: μια πρόταση και εντυπωσιακή αλλά και πολύ νόστιμη!