Το 2023 είναι εδώ και όπως φαίνεται οι επιλογές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής παραμένουν. Η στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα «πράσινο μέλλον» αφορά και το φαγητό. Συνεπώς γυμναστική και ποιοτική διατροφή είναι σε πρώτο πλάνο για τη νέα χρονιά.

Low budget επιλογές
Έχουμε γράψει ξανά για το πώς low budget και μαγειρική συνδυάζονται, καθώς είναι από τα ζητούμενα της εποχής μας. Με το αυξανόμενο κόστος ζωής, έχουμε δει μια τάση για συνταγές που χρησιμοποιούν «υπερτροφές» όπως όσπρια, δημητριακά, φακές, κονσέρβες και ρύζι. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα μας παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ενώ εμείς κρατάμε χαμηλά τις δαπάνες μας.

Εδραιώνεται η «ρουτίνα» του γυμναστηρίου
Ζούμε στην εποχή, όπου το γυμναστήριο και η υγιεινή διατροφή έχουν γίνει πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Μπορεί λοιπόν ελλείψει χρόνου να μη μπορούμε να ασκηθούμε καθημερινά, όμως από ότι φαίνεται δεν παύει να μας απασχολεί το πώς μπορούμε να βρούμε λίγο χρόνο έστω και για περπάτημα. Απλώς μια βόλτα στο πάρκο μετά το μεσημεριανό.

Η εποχή του air-frying
Οι φριτέζες αέρος όπως τις λέμε εμείς θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται το 2023 και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί. Οι φριτέζες αέρος μαγειρεύουν γρήγορα τα τρόφιμα, αλλά δίνουν επίσης ένα τραγανό, χρυσαφί φινίρισμα σε φαγητά όπως το κοτόπουλο, το τόφου και τις πατάτες – όλα με ελάχιστο έως καθόλου λάδι.

Μανιτάρια παντού
Τα μανιτάρια φαίνεται πως θα συνεχίσουν να κυριαρχούν και μάλιστα και με νέους τρόπους. Για παράδειγμα, ο καφές από μανιτάρια βρίσκεται στο προσκήνιο και φαίνεται να αυξάνεται η δημοτικότητά του. Γενικά, τα μανιτάρια όπως και να μαγειρεύονται είναι περιζήτητα.

Μικρές προσθήκες ενέργειας στο φαγητό
Πρόκειται για εκείνες τις μικρές προσθήκες που αυξάνουν τα θρεπτικά οφέλη στα φαγητά μας. Για παράδειγμα κουρκουμάς και τζίντζερ. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε τέτοιου είδους συνδυασμούς.

Συνταγές με πρωτεΐνη
Η φυτική διατροφή κερδίζει συνεχώς νέο κοινό που αναζητά συνταγές για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά τους, ενώ τρώνε λιγότερο κρέας. Παρατηρήσαμε συνεχές ενδιαφέρον για συνταγές ενισχυμένες με πρωτεΐνες, όπως smoothies ή το σεϊτάν.

Ένα πιο εξατομικευμένο πιάτο
Καθώς γνωρίζουμε περισσότερο με το σώμα μας, πολλοί από εμάς αναγνωρίζουμε ποιες τροφές μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα και ποιες όχι. Επιλέγουμε τροφές που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.

Ταξίδι ευεξίας
Με τα ποσοστά εξουθένωσης να αυξάνονται, οι ταξιδιώτες διαπιστώνουν ότι χρειάζονται περισσότερο από μια εβδομάδα στον ήλιο για να νιώσουν αναζωογονημένοι. Ως εκ τούτου, βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον για σαββατοκύριακα ευεξίας και αποδράσεις  που περιλαμβάνουν πεζοπορία, γιόγκα και ειδικά προγράμματα αφιερωμένα στη χαλάρωση.

Πλατό λαχανικών και ξηρών καρπών
Τα αγαπημένα πλατό αλλάζουν κάπως μορφή και γεμίζουν με φρέσκα φρούτα, λαχανικά,  χούμους και γκουακαμόλε, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελιές – οι επιλογές είναι ατελείωτες.

«Κρέατα» φυτικής προέλευσης
Καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να προσθέτουν προϊόντα φυτικής προέλευσης στα καλάθια τους, έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα των υποκατάστατων κρέατος. Οι καταναλωτές απαιτούν πιο απλά προϊόντα με καθαρά και κατανοητά συστατικά.