Δύο σύγχρονες μικροσυσκευές για την κουζίνα, που λένε ότι μας λύνουν τα χέρια, συνδυάζοντας τη γεύση όχι μόνο με την ευκολία, αλλά και με το πιο υγιεινό μαγείρεμα.

Air fryer (φριτέζα αέρος)-Τηγανίζοντας με… αέρα
Το υγιεινό junk food, εκτός από οξύμωρο σχήμα, αποτελεί και διατροφική για το 2022. Τα τηγανητά πρωτοστατούν μεταξύ των «βρώμικων» φαγητών, και δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε κάποιο λαχταριστό και γευστικό junk food που ούτε ένα από τα κύρια συστατικά του να μην έχει κάνει έστω ένα πέρασμα από το τηγάνι. Υπάρχει άραγε τρόπος να παραλείψουμε το τηγάνισμα, όταν φτιάχνουμε μια πιο υγιεινή εκδοχή ενός αγαπημένου junk food στο σπίτι; Ναι, αν έχουμε μια φριτέζα αέρος (air fryer).

Συναντάμε όλο και περισσότερες αναφορές για τη συγκεκριμένη συσκευή στα social media, σε blogs και site μαγειρικής, αλλά και στις βιτρίνες και στους καταλόγους καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών, όπου τη βλέπουμε να περιμένει γυαλιστερή γυαλιστερή τον επόμενο υποψήφιο αγοραστή. Πρόκειται, λοιπόν, για μόδα-άρα και για άσκοπη σπατάλη-ή για ένα νέο απαραίτητο εργαλείο για κάθε κουζίνα; Όπως φαίνεται, το δεύτερο.

Πώς τα «καταφέρνει» και τι να μαγειρέψουμε με αυτή
Στην ουσία, μας επιτρέπει να τηγανίσουμε, χρησιμοποιώντας πολύ μικρή ποσότητα λαδιού. Και αυτό το πετυχαίνει με τη χρήση καυτού αέρα. Είναι γρήγορη, πρακτική, ενώ στα ατού της συγκαταλέγεται και το ομοιόμορφο μαγείρεμα. Μπορούμε να ετοιμάσουμε «τηγανητές» πατάτες, κοτόπουλο, κρέας, πιτάκια και ό,τι άλλο, υπό άλλες συνθήκες, θα τηγανίζαμε σε ένα κανονικό τηγάνι. Σε τραγανά φαγητά χωρίς ενοχές, δύσκολα λες «όχι».

Μία φριτέζα αέρος μπορεί να στοιχίζει από 50 μέχρι 300 ευρώ. Έχοντας και στο μυαλό μας τη φράση «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι για το αν θα μας βoλέψει όντως, μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια πιο οικονομική της εκδοχή, και αν τελικά μας αρέσει αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, κάποια στιγμή, να της κάνουμε ένα update. Ι.Ζ.

Slow cooker
To slow cooker (ηλεκτρική γάστρα) είναι μαγειρικό σκεύος, το οποίο λειτουργεί με ρεύμα και ετοιμάζει φαγητό σε χαμηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα. Είναι σαν λέμε το ακριβώς αντίθετο από μια χύτρα ταχύτητας. Ανάλογα με το είδος του φαγητού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 1 εώς και 10 ώρες.

Για τη χρήση του
Το slow cooker είναι ιδανικό σε περιπτώσεις, που δεν έχετε πολύ χρόνο για να αφιερώσετε στη μαγειρική σας, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό. Για παράδειγμα, αν πρέπει να πάτε στη δουλειά νωρίς το πρωί και δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε φαγητό, μπορείτε απλώς να προσθέσετε τα υλικά που χρειάζονται και να ρυθμίσετε το slow cooker πριν κοιμηθείτε, έτσι θα έχετε έτοιμο το φαγητό σας το πρωί. Επίσης, μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία το πρωί και να το έχετε έτοιμο φαγητό το μεσημέρι. Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά του είναι πως το πολύωρο μαγείρεμα αφήνει φαγητό να απορροφά τα αρώματα των υλικών, προσφέροντας ένα γευστικό αποτέλεσμα. Φυσικά, πολύ σημαντικό είναι πως δεν απαιτείται ανακάτεμα.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία μαγειρέματος συνήθως υπάρχουν δυο ή το πολύ τρεις ρυθμίσεις μαγειρέματος. Η χαμηλή (low), η υψηλή (high) και σε κάποιες περιπτώσεις (ανάλογα τον κατασκευαστή) η μεσαία (medium). Μερικές μάρκες έχουν και επιλογή διατήρησης θερμοκρασίας (warm), για όταν έχει τελειώσει το ψήσιμο, αλλά θέλουμε να κρατήσουμε ζεστό το φαγητό για να το σερβίρουμε λίγο αργότερα.

Για τη μαγειρική
Αν ένα γεύμα σε κοινή ηλεκτρική κουζίνα χρειάζεται 15-30 λεπτά σε μια γενική προσέγγιση μπορούμε να πούμε ότι σε ένα slow cooker θα χρειαστεί περίπου 1-2 ώρες σε δυνατή φωτιά και 4-6 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Αντίστοιχα, αν ένα σε ηλεκτρική κουζίνα χρειάζεται 1-2 ώρες, το ψήνουμε στο slow cooker για 3-4 ώρες σε δυνατή φωτιά και 6-8 ώρες σε χαμηλή φωτιά.

Όσον αφορά τις παρασκευές, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε πιάτα με βάση το κρέας, όπως κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό, αλλά και σολομό. Μπορείτε, ακόμη, να μαγειρέψετε φασόλια, όσπρια, λαχανικά και ακόμη και σούπες, δηλαδή, σχεδόν τα πάντα.

Χρησιμοποιείτε πάντα 1/3 λιγότερο νερό από το συνηθισμένο, όταν φτιάχνετε οποιοδήποτε πιάτο σε slow cooker. Μην βάζετε ρύζι, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα ευαίσθητα λαχανικά στο slow cooker, καθώς πρόκειται για κατηγορίες που ψήνονται γρήγορα και μπορεί να μαλακώσουν σύντομα και το αποτέλεσμα να μην είναι καλό. Ειδικά, για τα γαλακτοκομικά δώστε ειδική βάση φροντίστε να τα προσθέσετε μόνο τα τελευταία 30-40 λεπτά του ψησίματος.

Μία μέση τιμή για ένα slow cooker κυμαίνεται στα 50 ευρώ. Δ.Λ.

Δείτε επίσης:

Πώς να φτιάξετε το πιο ζουμερό στήθος κοτόπουλου σε φριτέζα αέρος

Έχουν τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία ημερομηνία λήξης;

Πώς χρησιμοποιούμε μια καφετιέρα εσπρέσο (moka pot)