Ένα πιάτο ζυμαρικών αξεπέραστης νοστιμιάς με τα όλα του! Με την ντοματένια σαλτσούλα του, με το κοτοτοπουλάκι του, με το εκλεκτό λουκανικάκι του από τα Τρίκαλα.
Υλικά
- ½ κιλό ζυμαρικά βίδες
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 νεροπότηρο ντομάτα ψιλοκομμένη
- 150γρ. κοτόπουλο βρασμένο από μπούτι ή στήθος, σε μικρές μπουκίτσες
- 150γρ. λουκάνικο Τρικάλων, σε λεπτές ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια δυόσμου αποξηραμένου
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
Tips
- Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα και με το ψητό κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που σας περισσεύει από το χθεσινό τραπέζι, απλά θα το ρίξετε μαζί με τη σάλτσα ντομάτας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε μέσα τις λεπτές φέτες του λουκάνικου και το ψαχνό του κοτόπουλου και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Βήμα 2
Προσθέτετε την πάπρικα, το δυόσμο και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε 1½ νεροπότηρο νερό. Ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να πήξει. Την αποσύρετε από τη φωτιά και τη διατηρείτε ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
Βήμα 3
Βράζετε τις βίδες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν περίπου στα 7-8 λεπτά και μέσα στην κατσαρόλα που έβρασαν ρίχνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Αδειάζετε πάλι μέσα τις σουρωμένες πένες και ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιατέλα βάζοντας από πάνω τη σάλτσα με το λουκάνικο και το κοτόπουλο.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή