Τα βλίτα, τα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου που μοσχοβολούν από τη φρεσκάδα της μεσογειακής κουζίνας και φέρνουν στο καθημερινό μας τραπέζι αύρα καλοκαιριού, δίνουν αυτή την πεντανόστιμη και λαχταριστή πίτα.
Υλικά
- 1,5 κιλό βλίτα ζεματισμένα, στραγγισμένα, χοντροκομμένα
- 2 κολοκύθια τριμμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένο
- λίγα φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα
- 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 150 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 αυγά
- 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 6-8
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170⁰C στον αέρα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι σοτάροντάς τα όλα μαζί.
Βήμα 2
Όταν μαλακώσει το κολοκύθι προσθέτουμε τα βλίτα που έχουμε στραγγίξει και χοντροκόψει και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα τυριά και τα αυγά. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και η φάρσα μας (η γέμιση) είναι έτοιμη.
Βήμα 3
Λαδώνουμε ένα ταψί όπου τα φύλλα να χωρούν και να προεξέχουν ελαφρώς από τα πλαϊνά. Στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε μία στρώση γέμισης. Κατόπιν, απλώνουμε 2-3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Βήμα 4
Συνεχίζουμε απλώνοντας και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα λαδωμένα ένα-ένα. Τακτοποιούμε τα φύλλα προς τα μέσα έτσι ώστε να κλείσει η πίτα και να σφραγίσει τη γέμιση. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Τη χαράζουμε, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε για περίπου 50΄-60΄ μέχρι να ροδίσει, να ψηθούν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 5΄-10΄ πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM