Η ζύμη με γιαούρτι συναντάει την γέμιση τυριών και το αποτέλεσμα είναι απλά απολαυστικό. Για πρωινό, snack στο σχολείο και το γραφείο, αλλά και για πάρτι, αυτά τα εύκολα τυροπιτάκια θα κερδίσουν τις εντυπώσεις.
Υλικά
- 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 8 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
- 440γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 5 αβγά χτυπημένα
- 400γρ. φέτα
- 2 ½ φλιτζάνια τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι, μυζήθρα, γραβιέρα)
- 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. γλυκού νερό
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το ψήσιμο
Tips
- Μπορείτε να φτιάξετε και γέμιση με σπανάκι, ή άλλα χόρτα και αρωματικά, ή μπορείτε να τυλίξετε μικρά λουκάνικα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε το μίγμα με τα δάκτυλα, μέχρι να ποτιστεί το αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτετε το γιαούρτι και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα, πριν τη χρήση.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης, μέχρι να ενωθούν καλά.Βήμα 3
Ετοιμάζετε τα τυροπιτάκια: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 – 3 μέρη και τα πλάθετε σε μπάλες. Παίρνετε μία – μία τις μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλα πάχους 1/4εκ.Βήμα 4
Με το στόμιο ενός ποτηριού, ή με κουπ πατ διαμέτρου 7εκ. κόβετε στρογγυλούς δίσκους. Στο τέλος μαζεύετε τη ζύμη που μένει μετά το κόψιμο, την ξαναπλάθετε σε μπάλα και την ανοίγετε ξανά σε φύλλο, για να κόψετε και άλλους στρογγυλούς δίσκους. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.Βήμα 5
Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης και βάζετε από 1 κοφτό κουτ. γλυκού γέμιση στη μέση. Ύστερα διπλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πιέζετε τις άκρες με πιρούνι βουτηγμένο σε νερό.Βήμα 6
Αραδιάζετε τα πιτάκια σε λαδωμένο ταψί, έτσι ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και µε ένα πινέλο τα αλείφετε με το µίγµα του αβγού και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 - 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή