ANOIXTH-TYROPITA
clock icon
1:10'

Τυρόπιτα «ξεσκέπαστη»

Υλικά

  • 300γρ. φύλλο για πίτες
  • 250γρ. φέτα τριμμένη
  • 150γρ. μυζήθρα φρέσκια, τριμμένη
  • 5 αβγά
  • ½ φλιτζάνι μαργαρίνη λιωμένη + 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αβγό ανακατεμένο με ½ φλιτζάνι γάλα, για το άλειμμα
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα

Πολυδουλεμένη, αγαπητή συνταγή με πολλές παραλλαγές…

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε τα φύλλα της πίτας σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας να εξέχουν από τις άκρες του και τα αλείφετε ενδιάμεσα με τη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύετε τα αβγά με τα τυριά και τα στρώνετε πάνω από τα φύλλα. Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν από τις άκρες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα χοντρό τοίχωμα στις άκρες του ταψιού.
Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα και την πασπαλίζετε με σουσάμι.
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα και να ροδίσουν τα φύλλα της.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε τα φύλλα της πίτας σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας να εξέχουν από τις άκρες του και τα αλείφετε ενδιάμεσα με τη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Ανακατεύετε τα αβγά με τα τυριά και τα στρώνετε πάνω από τα φύλλα. Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν από τις άκρες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα χοντρό τοίχωμα στις άκρες του ταψιού.

Βήμα 3

Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα και την πασπαλίζετε με σουσάμι.

Βήμα 4

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα και να ροδίσουν τα φύλλα της.