traxanas-soupa-me-feta
clock icon
30'

Τραχανάς σούπα με φέτα και μπέικον

Υλικά

  • 1 νεροπότηρο τραχανά ξινό
  • 150γρ. φέτα
  • 1½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
  • 3 φέτες μπέικον
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι

Ο τραχανάς με φέτα είναι κλασικός και αγαπημένος συνδυασμός. Αν τώρα τους προσθέσετε και μπέικον και λίγη κρέμα γάλακτος, η παραδοσιακή σούπα θα απογειωθεί.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 2 λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει, προσθέτετε τον τραχανά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μαζί με το κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε το ζωμό χλιαρό και αφήνετε να πάρει σιγά σιγά βράση. Βράζετε τον τραχανά καλά μέχρι να χυλώσει. Όσο βράζει, ρίχνετε μέσα το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το χυμό λεμονιού. Αμέσως μετά ανακατεύετε καλά. Τέλος, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και διατηρείτε τη σούπα ζεστή.
Σε ένα μπολ λιώνετε τη φέτα με ένα πιρούνι. Σε ένα άλλο μπολ ψιλοκόβετε το μπέικον σε κυβάκια και τα σοτάρετε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά.
Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε τη σούπα σας, τη γαρνίρετε βάζοντας στο κέντρο κάθε πιάτου από μία κουταλιά λιωμένη φέτα και πασπαλίζετε γύρω γύρω με το ξεροψημένο μπέικον.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 2 λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει, προσθέτετε τον τραχανά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μαζί με το κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά ακόμα.

Βήμα 2

Προσθέτετε το ζωμό χλιαρό και αφήνετε να πάρει σιγά σιγά βράση. Βράζετε τον τραχανά καλά μέχρι να χυλώσει. Όσο βράζει, ρίχνετε μέσα το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το χυμό λεμονιού. Αμέσως μετά ανακατεύετε καλά. Τέλος, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και διατηρείτε τη σούπα ζεστή.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ λιώνετε τη φέτα με ένα πιρούνι. Σε ένα άλλο μπολ ψιλοκόβετε το μπέικον σε κυβάκια και τα σοτάρετε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά.

Βήμα 4

Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε τη σούπα σας, τη γαρνίρετε βάζοντας στο κέντρο κάθε πιάτου από μία κουταλιά λιωμένη φέτα και πασπαλίζετε γύρω γύρω με το ξεροψημένο μπέικον.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb