tiramisoy_me_tsoyreki
clock icon
4:20'

«Τιραμισού» με βασιλόπιτα

Υλικά

    Για 6-8 άτομα

    Για την κρέμα τιραμισού

  • 80 γρ. παστεριωμένο κρόκο αυγού (στα σούπερ μάρκετ)
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 750 γρ. τυρί μασκαρπόνε, κρύο
  • 120 γρ. παστεριωμένο ασπράδι αυγού (στα σούπερ μάρκετ)
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι
  • Για το σιρόπι καφέ

  • 5 δόσεις εσπρέσο (250-300 ml)
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 σφηνάκι λικέρ καφέ (προαιρετικά)
  • Για τη βάση

  • βασιλόπιτα, κομμένη σε λεπτές φέτες (1-1,5 εκ.), τύπου κέικ ή τσουρέκι
  • κακάο χωρίς ζάχαρη, για το τελείωμα

Το τιραμισού το αγαπάμε πολύ και το επιλέγουμε σε γιορτινά μενού για να κλείσει όσο πιο γλυκά γίνεται το τραπέζι μας. Εδώ, η Ελένη Σαράντη μάς δίνει τη συνταγή για να το φτιάξουμε με βασιλόπιτα.

Κρέμα: Σε μπολ χτυπάμε τους παστεριωμένους κρόκους με τη ζάχαρη άχνη για 4'-5', μέχρι να γίνουν ανοιχτοί και κρεμώδεις.

Προσθέτουμε το κρύο μασκαρπόνε και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί (όχι υπερβολικό χτύπημα για να μην κόψει).

Σε καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα στο μείγμα μασκαρπόνε σε 3 δόσεις, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ, για να μη χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.

Σιρόπι καφέ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Συναρμολόγηση: Σε ταψί τύπου πυρέξ στρώνουμε μια πρώτη σειρά από λεπτές φέτες βασιλόπιτας. Περιχύνουμε με το σιρόπι του καφέ ώστε να ποτίσει παντού. Απλώνουμε τη μισή κρέμα τιραμισού και στρώνουμε ομοιόμορφα.

Βουτάμε ελαφρά άλλη μία δόση κομματιών βασιλόπιτας στο σιρόπι και τα τοποθετούμε προσεκτικά πάνω από την κρέμα φτιάχνοντας τη δεύτερη στρώση.

Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 4 ώρες (ιδανικά, όλο το βράδυ) για να σταθεροποιηθεί.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω κακάο σε σκόνη χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι.

Συνταγή: Ελένη Σαράντη
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέμα: Σε μπολ χτυπάμε τους παστεριωμένους κρόκους με τη ζάχαρη άχνη για 4'-5', μέχρι να γίνουν ανοιχτοί και κρεμώδεις.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρύο μασκαρπόνε και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί (όχι υπερβολικό χτύπημα για να μην κόψει).

Βήμα 3

Σε καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα.

Βήμα 4

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα στο μείγμα μασκαρπόνε σε 3 δόσεις, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ, για να μη χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.

Βήμα 5

Σιρόπι καφέ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βήμα 6

Συναρμολόγηση: Σε ταψί τύπου πυρέξ στρώνουμε μια πρώτη σειρά από λεπτές φέτες βασιλόπιτας. Περιχύνουμε με το σιρόπι του καφέ ώστε να ποτίσει παντού. Απλώνουμε τη μισή κρέμα τιραμισού και στρώνουμε ομοιόμορφα.

Βήμα 7

Βουτάμε ελαφρά άλλη μία δόση κομματιών βασιλόπιτας στο σιρόπι και τα τοποθετούμε προσεκτικά πάνω από την κρέμα φτιάχνοντας τη δεύτερη στρώση.

Βήμα 8

Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 4 ώρες (ιδανικά, όλο το βράδυ) για να σταθεροποιηθεί.

Βήμα 9

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω κακάο σε σκόνη χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι.

Συνταγή: Ελένη Σαράντη
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography