Το τιραμισού το αγαπάμε πολύ και το επιλέγουμε σε γιορτινά μενού για να κλείσει όσο πιο γλυκά γίνεται το τραπέζι μας. Εδώ, η Ελένη Σαράντη μάς δίνει τη συνταγή για να το φτιάξουμε με βασιλόπιτα.
Υλικά
- 80 γρ. παστεριωμένο κρόκο αυγού (στα σούπερ μάρκετ)
- 70 γρ. ζάχαρη άχνη
- 750 γρ. τυρί μασκαρπόνε, κρύο
- 120 γρ. παστεριωμένο ασπράδι αυγού (στα σούπερ μάρκετ)
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι
- 5 δόσεις εσπρέσο (250-300 ml)
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 σφηνάκι λικέρ καφέ (προαιρετικά)
- βασιλόπιτα, κομμένη σε λεπτές φέτες (1-1,5 εκ.), τύπου κέικ ή τσουρέκι
- κακάο χωρίς ζάχαρη, για το τελείωμα
Για 6-8 άτομα
Για την κρέμα τιραμισού
Για το σιρόπι καφέ
Για τη βάση
Διαδικασία
Βήμα 1
Κρέμα: Σε μπολ χτυπάμε τους παστεριωμένους κρόκους με τη ζάχαρη άχνη για 4'-5', μέχρι να γίνουν ανοιχτοί και κρεμώδεις.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το κρύο μασκαρπόνε και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί (όχι υπερβολικό χτύπημα για να μην κόψει).
Βήμα 3
Σε καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα.
Βήμα 4
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα στο μείγμα μασκαρπόνε σε 3 δόσεις, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ, για να μη χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.
Βήμα 5
Σιρόπι καφέ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Βήμα 6
Συναρμολόγηση: Σε ταψί τύπου πυρέξ στρώνουμε μια πρώτη σειρά από λεπτές φέτες βασιλόπιτας. Περιχύνουμε με το σιρόπι του καφέ ώστε να ποτίσει παντού. Απλώνουμε τη μισή κρέμα τιραμισού και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Βήμα 7
Βουτάμε ελαφρά άλλη μία δόση κομματιών βασιλόπιτας στο σιρόπι και τα τοποθετούμε προσεκτικά πάνω από την κρέμα φτιάχνοντας τη δεύτερη στρώση.
Βήμα 8
Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 4 ώρες (ιδανικά, όλο το βράδυ) για να σταθεροποιηθεί.
Βήμα 9
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω κακάο σε σκόνη χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι.
Συνταγή: Ελένη Σαράντη
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography