Εμπνευσμένη από ένα παραδοσιακό τηγανόψωμο του χωριού των Βιλλίων στη Δυτική Αττική, σας προτείνω μια δική μου εκδοχή με λιαστή ντομάτα.
Υλικά
- 500γρ. αλεύρι (προτιμότερο το σταρένιο)
- 2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1½ φλιτζάνια (περίπου) χλιαρό νερό
- λάδι για το τηγάνισμα
- 120γρ. λιαστές ντομάτες, σε λεπτές λωρίδες
- 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Διαλύετε τη μαγιά στη μισή ποσότητα του χλιαρού νερού. Ρίχνετε τη ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας από το αλεύρι. Αφήνετε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει λίγο.Βήμα 2
Βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι σε μέτρια λεκάνη και ανοίγετε μια λακκουβίτσα στη μέση. Προσθέτετε το αλάτι, το ελαιόλαδο και τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύετε και ζυμώνοντας προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια ελαστική μαλακή ζύμη όπως του ψωμιού. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτες και αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Βήμα 3
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χωρίζετε το μίγμα σε έξι μερίδες.Βήμα 4
Παίρνετε την έτοιμη ζύμη και τη χωρίζετε σε έξι μπαλίτσες. Πασπαλίζετε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγετε την κάθε μπαλίτσα σε λεπτό στρογγυλό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου φαγητού.Βήμα 5
Αλείφετε με λίγο λάδι και σκορπάτε από πάνω από μια μερίδα της γέμισης. Διπλώνετε τη ζύμη στα τρία σκεπάζοντας τη γέμιση. Ενώνετε τις άκρες και πιέζετε τη ζύμη να γίνει στρογγυλή. Με το δάχτυλο κάνετε μια τρύπα στο κέντρο.Βήμα 6
Ρίχνετε αρκετό λάδι σε μεγάλο τηγάνι και, όταν κάψει, τηγανίζετε τα τηγανόψωμα ένα ένα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τρώγονται ζεστά.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κάτη