tarta me kolokythakia
clock icon
1:20'

Τάρτα με κολοκυθάκια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση

  • 6 κολοκυθάκια μέτρια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια τυριά ανάμικτα (π.χ. γραβιέρα, λαδοτύρι, φέτα, ανθότυρο)
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά χτυπημένα ελαφρά
  • 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση

Tips

  • Πριν ρίξετε τα αβγά, μπορείτε να απλώσετε πάνω από τα τυριά πέντε-έξι κολοκυθανθούς, καθαρισμένους από τους στήμονες και κομμένους στη μέση κατά μήκος.

Μια υπέροχη τάρτα με τραγανή βουτυράτη βάση και γέμιση από κολοκυθάκια και μίγμα τυριών ή μόνο ένα, το αγαπημένο σας.

Ρίχνετε σε λεκανίτσα το αλεύρι και το αλάτι και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Εκεί μέσα ρίχνετε το βούτυρο και αρχίζετε να τα τρίβετε με τα δάχτυλα μέχρι να πάρετε ένα μίγμα σαν τραχανά. Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού, 1 κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Ίσως χρειαστείτε και λίγο επιπλέον νερό.
Αφήνετε τη ζύμη τυλιγμένη με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για 30 λεπτά και ασχολείστε με τη γέμιση: Τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη του κρεμμυδιού, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαρύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε και τα κολοκυθάκια και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Πασπαλίζετε με τον άνηθο και ανακατεύετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετείτε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στον πάγκο σας, βάζετε πάνω τη ζύμη και την πλαταίνετε με την παλάμη και σκεπάζετε με δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας. Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, παίρνετε την κάτω μαζί με τη ζύμη και την αναποδογυρίζετε σε ταρτιέρα. Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά της πιέζοντας με τα δάχτυλα και κόβετε ότι περισσεύει. Ψήνετε την τάρτα μόνο για 15 λεπτά.
Γεμίζετε την ψημένη τάρτα με τα σοταρισμένα λαχανικά και σκορπίζετε από πάνω τα τριμμένα τυριά.
Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά με το γάλα, ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνετε την τάρτα με το μίγμα. Ολοκληρώνετε το ψήσιμο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή, συνοδεύοντας με ντοματοσαλάτα ή ρόκα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε σε λεκανίτσα το αλεύρι και το αλάτι και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Εκεί μέσα ρίχνετε το βούτυρο και αρχίζετε να τα τρίβετε με τα δάχτυλα μέχρι να πάρετε ένα μίγμα σαν τραχανά. Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού, 1 κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Ίσως χρειαστείτε και λίγο επιπλέον νερό.

Βήμα 2

Αφήνετε τη ζύμη τυλιγμένη με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για 30 λεπτά και ασχολείστε με τη γέμιση: Τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη του κρεμμυδιού, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαρύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε και τα κολοκυθάκια και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Πασπαλίζετε με τον άνηθο και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετείτε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στον πάγκο σας, βάζετε πάνω τη ζύμη και την πλαταίνετε με την παλάμη και σκεπάζετε με δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας. Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, παίρνετε την κάτω μαζί με τη ζύμη και την αναποδογυρίζετε σε ταρτιέρα. Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά της πιέζοντας με τα δάχτυλα και κόβετε ότι περισσεύει. Ψήνετε την τάρτα μόνο για 15 λεπτά.

Βήμα 5

Γεμίζετε την ψημένη τάρτα με τα σοταρισμένα λαχανικά και σκορπίζετε από πάνω τα τριμμένα τυριά.

Βήμα 6

Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά με το γάλα, ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνετε την τάρτα με το μίγμα. Ολοκληρώνετε το ψήσιμο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή, συνοδεύοντας με ντοματοσαλάτα ή ρόκα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey