olivemagazinemakaronia2
clock icon
30'

Σάλτσα ντομάτας

Υλικά

  • 500γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο, ή ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 - 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 - 4 κουτ. σούπας κρασί (προαιρετικά)
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης και 1 μικρό ξύλο κανέλας ή1 κουτ. γλυκού βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή ½ κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό, ή δεντρολίβανο
  • λίγη γλυκιά πάπρικα ή μπούκοβο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Για να χρησιμοποιήσετε τη βασική σάλτσα ντομάτας ως βάση σε πίτσες, αρκεί να την βράσετε λίγο παραπάνω, μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι της και να της προσθέσετε ρίγανη ή άλλα ξερά αρωματικά. Επίσης, η πηχτή σάλτσα ντομάτας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλειμμα κρεάτων για μπάρμπεκιου.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και μανιτάρια, ή/και ψιλοκομμένο παστό κρέας - λούντζα, προσούτο, καπνιστό λουκάνικο, κλπ – τα οποία θα σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι.
  • Για έτοιμη σάλτσα ντομάτας, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να φτιάξτε διπλάσια ποσότητα, να τη μοιράσετε σε μερίδες σε πλαστικά δοχεία και να την φυλάτε στην κατάψυξη.

Οι βασικές συνταγές είναι το ήμισυ της μαγειρικής και η σάλτσα ντομάτας, που συνοδεύει ιδανικά ένα πιάτο με ζυμαρικά, αλλά γίνεται και βάση για πίτσα, είναι ίσως η βασικότερη συνταγή σάλτσας. Ενώ, προσθέτοντας μυρωδικά και λαχανικά, δημιουργείτε νέες και ευφάνταστες παραλλαγές.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 3 - 4 κουτ. σούπας νερό και μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Όταν εξατμισθούν τα υγρά προσθέτετε το λάδι και σοτάρετε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα τα κρεμμύδια.
Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την δάφνη και το ξύλο κανέλας, ή άλλα αρωματικά της επιλογής σας, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζετε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλή.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 3 - 4 κουτ. σούπας νερό και μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Βήμα 2

Όταν εξατμισθούν τα υγρά προσθέτετε το λάδι και σοτάρετε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα τα κρεμμύδια.

Βήμα 3

Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την δάφνη και το ξύλο κανέλας, ή άλλα αρωματικά της επιλογής σας, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Σιγοβράζετε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλή.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή