Οι βασικές συνταγές είναι το ήμισυ της μαγειρικής και η σάλτσα ντομάτας, που συνοδεύει ιδανικά ένα πιάτο με ζυμαρικά, αλλά γίνεται και βάση για πίτσα, είναι ίσως η βασικότερη συνταγή σάλτσας. Ενώ, προσθέτοντας μυρωδικά και λαχανικά, δημιουργείτε νέες και ευφάνταστες παραλλαγές.
Υλικά
- 500γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο, ή ντοματάκια κονκασέ
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 - 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 - 4 κουτ. σούπας κρασί (προαιρετικά)
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης και 1 μικρό ξύλο κανέλας ή1 κουτ. γλυκού βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή ½ κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό, ή δεντρολίβανο
- λίγη γλυκιά πάπρικα ή μπούκοβο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Για να χρησιμοποιήσετε τη βασική σάλτσα ντομάτας ως βάση σε πίτσες, αρκεί να την βράσετε λίγο παραπάνω, μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι της και να της προσθέσετε ρίγανη ή άλλα ξερά αρωματικά. Επίσης, η πηχτή σάλτσα ντομάτας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλειμμα κρεάτων για μπάρμπεκιου.
- Μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και μανιτάρια, ή/και ψιλοκομμένο παστό κρέας - λούντζα, προσούτο, καπνιστό λουκάνικο, κλπ – τα οποία θα σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι.
- Για έτοιμη σάλτσα ντομάτας, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να φτιάξτε διπλάσια ποσότητα, να τη μοιράσετε σε μερίδες σε πλαστικά δοχεία και να την φυλάτε στην κατάψυξη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 3 - 4 κουτ. σούπας νερό και μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.Βήμα 2
Όταν εξατμισθούν τα υγρά προσθέτετε το λάδι και σοτάρετε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα τα κρεμμύδια.Βήμα 3
Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την δάφνη και το ξύλο κανέλας, ή άλλα αρωματικά της επιλογής σας, αλάτι και πιπέρι.Βήμα 4
Σιγοβράζετε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλή.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή