Μια δροσερή και εντυπωσιακή σαλάτα σε συνταγή της Ελένης Σαράντη, που αποτελεί ιδανική επιλογή όταν η περίσταση το απαιτεί.
Υλικά
- 120 γρ. αμύγδαλα ωμά
- 120 γρ. καρύδια ωμά
- 360 γρ. νιφάδες βρώμης
- 80 γρ. κολοκυθόσπορο
- 80 γρ. ηλιόσπορο
- 30 γρ. μαυροκούκι
- 80-90 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 80-90 ml σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) ή μέλι
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
- 1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί
- ε.π. ελαιόλαδο
- πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- 80 ml σιρόπι σφενδάμου
- 40 γρ. μουστάρδα Dijon
- 50-60 ml λευκό βαλσαμικό ή μηλόξιδο
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 2 μανταρίνια, τον χυμό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 2 συσκευασίες φύλλα πράσινα (φύλλα μουστάρδας, μεσκλάν μιξ)
- τη μαγειρεμένη κολοκύθα
- 4 μανταρίνια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- 200 γρ. γκοργκοντζόλα
- το dressing
- την αλμυρή γκρανόλα
- λίγους σπόρους ροδιού (προαιρετικά)
Για 6-8 άτομα
Για την αλμυρή γκρανόλα
Για την κολοκύθα
Για το dressing
Για τη σαλάτα
Διαδικασία
Βήμα 1
Γκρανόλα: Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με όλους τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
Βήμα 2
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σιρόπι σφενδάμου και τα μπαχαρικά.
Βήμα 3
Περιχύνουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά ώστε το υγρό μείγμα να πάει παντού.
Βήμα 4
Απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 160°C για 20'-25' ανακατεύοντας κάθε 10'.
Βήμα 5
Κολοκύθα: Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε τετράγωνα κομμάτια.
Βήμα 6
Αλατίζουμε καλά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.
Βήμα 7
Στρώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C για 20'. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει χρώμα.
Βήμα 8
Dressing: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι με καπάκι και ανακινούμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 9
Συναρμολόγηση: Απλώνουμε τα πράσινα φύλλα σε μια μεγάλη πιατέλα.
Βήμα 10
Προσθέτουμε την κολοκύθα και τα μανταρίνια, σκορπίζουμε το τυρί, περιχύνουμε με το dressing και πασπαλίζουμε με την αλμυρή γκρανόλα. Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγους σπόρους ροδιού για χρώμα.
Συνταγή: Ελένη Σαράντη
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography