Ένα απλό κοτόπουλο ψητό στο φούρνο μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό αν το ντύσετε με διαφορετικά αρώματα. Με τζίντζερ, δυόσμο και μέλι γίνεται αγνώριστο…
Υλικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1.200γρ.)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 60γρ. βούτυρο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.Βήμα 2
Με μεγάλη προσοχή και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού ξεκολλάτε το δέρμα από τη σάρκα πάνω στο στήθος του. Το αλατοπιπερώνετε μέσα κι έξω.Βήμα 3
Ρίχνετε στο γουδί τις 2 σκελίδες σκόρδο μαζί με τις δύο κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο. Ρίχνετε μία πρέζα αλάτι και μπόλικο χονδροτριμμένο πιπέρι. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας πράσινος πολτός.Βήμα 4
Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε πολτό και τον τοποθετείτε ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα, στην περιοχή του στήθους. Προσπαθείτε να απλώσετε το μίγμα όσο πιο πολύ μπορείτε.Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βάζετε στο μπλέντερ το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), το χυμό λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το τζίντζερ και τη ρίγανη. Τα χτυπάτε καλά. Με το μισό μίγμα αλείφετε το κοτόπουλο παντού και το τοποθετείτε σε ταψάκι.Βήμα 6
Σκεπάζετε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το ψήνετε για μιάμιση ώρα περίπου. Το αλείφετε ξανά με το υπόλοιπο μίγμα και συνεχίζετε το ψήσιμο χωρίς καπάκι ή αλουμινόχαρτο για άλλα 20 λεπτά τουλάχιστον και μέχρι να γίνει ροδοκόκκινο το κοτόπουλο. Το σερβίρετε μαζί με ψητές πατατούλες τις οποίες αν θέλετε ψήνετε μαζί με το κοτόπουλο στο ταψί αφού τις αλατοπιπερώσετε καλά και τις περιχύσετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb