Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε λιαστές ντομάτες που δεν διατηρούνται σε λάδι. Εναλλακτικά, θα στραγγίξετε τις ντομάτες καλά από το λάδι τους και θα τις σκουπίσετε πριν ετοιμάσετε τη συνταγή.
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 200γρ. λιαστές ντομάτες, σε κυβάκια
- 1/3 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
- ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (κατά προτίμηση)
- ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 4-6 φιλέτα κοτόπουλου (κομμένα από 2-3 ολόκληρα)
- 2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1-2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα (ή καπνιστή)
- λίγο λάδι για το ψήσιμο
- αλάτι, πιπέρι
Για 2 φλιτζάνια μαρμελάδα περίπου
Για το κοτόπουλο
Tips
- Η μαρμελάδα μπορεί να είναι συνοδευτικό σε πιατέλα διαφόρων τυριών ή ψητών τυριών, ως ντιπ για κρακεράκια ή ως σάλτσα σε διάφορα άλλα ψητά κρέατα ή λαχανικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε πρώτα τη μαρμελάδα. Βάζετε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη ζάχαρη σε πλατειά, ρηχή κατσαρόλα. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 2
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσει το μίγμα, χωρίς καπάκι, για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει καλά και να γίνει όπως η μαρμελάδα. Την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 3
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τα φιλέτα κοτόπουλου: Αλείφετε τα φιλέτα με το λεμόνι και πασπαλίζετε με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε το γκριλ, τα αλείφετε με λίγο λάδι και τα ψήνετε καλά και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε σε πιάτα συνοδεύοντας με τη μαρμελάδα ντομάτας.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή