Η κιμαδόπιτα με πράσο είναι από τις πιο ωραίες ηπειρώτικες πίτες, που έχει πάντα μια θέση στο καθημερινό, το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 6 φύλλα χωριάτικα, για πίτες
- 1 κιλό πράσα καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή 250γρ. μοσχαρίσιο και 250γρ. χοιρινό κιμά
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 5 αβγά χτυπημένα ελαφρά
- ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε στο σοταρισμένο κιμά 4-5 ψιλοκομμένες φέτες μπέικον.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε τον κιμά και το κρεμμύδι σε τρεις με τέσσερις κουταλιές σούπας λάδι για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ξεχωρίσει ο κιμάς και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε κανέλα, αλάτι και πιπέρι.Βήμα 2
Τρίβετε τα πράσα με λίγο αλάτι και τα στραγγίζετε για να φύγουν τα περιττά υγρά.Βήμα 3
Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά, τα πράσα, το τριμμένο τυρί και τα χτυπημένα αβγά.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε τρία φύλλα σε λαδωμένο ταψί αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο και λάδι. Στρώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα. Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και χαράζετε τα πάνω φύλλα σε λωρίδες της ίδιας διάστασης.Βήμα 5
Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι και βούτυρο και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey