clock icon
1:20'

Πίτα με σπανάκι, κολοκύθα και φέτα

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • 450γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο
  • 800γρ. περίπου κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη, σε κομμάτια των 2εκ.
  • 350γρ. φέτα
  • 2 κρεμμύδια, σε φέτες
  • 3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Μια πολύ νόστιμη πίτα με άρωμα ελληνικό, αφού στη γέμισή της έχει σπανάκι, κολοκύθα και φέτα, που θα ενθουσιάσει με τη γεύση της μικρούς και μεγάλους.

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Τρίφτης για Μοσχοκάρυδο Küchenprofi

Αντικολλητικό Ταψί Patisse Silver Top 35x24cm

Κεραμική Πιατέλα Maxwell & Williams Panama 39x23cm

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Αραδιάζετε τα κομμάτια της κολοκύθας πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τοποθετείτε ανάμεσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο, περιχύνετε με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ψήνετε για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να αρχίσει να ροδίζει στις άκρες. Αφήνετε να κρυώσει.

Ζεσταίνετε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί. Το στραγγίζετε από τα υγρά του και το ρίχνετε σε μπολ μαζί με την κολοκύθα, τα κρεμμύδια και τη φέτα.

Προσθέτετε το ψημένο σκόρδο (πετώντας τη φλούδα), τα αβγά και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά.

Λαδώνετε ένα ταψί διαστάσεων 30x25εκ. και απλώνετε το πρώτο φύλλο αφήνοντας να εξέχει από το ταψί, το αλείφετε με ελαιόλαδο και συνεχίζετε απλώνοντας τέσσερα ακόμη φύλλα, λαδώνοντας τα ένα ένα. Αδειάζετε πάνω τη γέμιση, την ισιώνετε και φέρνετε μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.

Συνεχίζετε απλώνοντας τα υπόλοιπα έξι φύλλα από πάνω, λαδώνοντας τα ένα προς ένα. Κόβετε τα φύλλα που εξέχουν και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και ψήνετε στο φούρνο στους 175 °C μέχρι να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα.

Όταν κρυώσει σερβίρετε την πίτα σε πιατέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Αραδιάζετε τα κομμάτια της κολοκύθας πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τοποθετείτε ανάμεσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο, περιχύνετε με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ψήνετε για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να αρχίσει να ροδίζει στις άκρες. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί. Το στραγγίζετε από τα υγρά του και το ρίχνετε σε μπολ μαζί με την κολοκύθα, τα κρεμμύδια και τη φέτα.

Βήμα 3

Προσθέτετε το ψημένο σκόρδο (πετώντας τη φλούδα), τα αβγά και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Λαδώνετε ένα ταψί διαστάσεων 30x25εκ. και απλώνετε το πρώτο φύλλο αφήνοντας να εξέχει από το ταψί, το αλείφετε με ελαιόλαδο και συνεχίζετε απλώνοντας τέσσερα ακόμη φύλλα, λαδώνοντας τα ένα ένα. Αδειάζετε πάνω τη γέμιση, την ισιώνετε και φέρνετε μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.

Βήμα 5

Συνεχίζετε απλώνοντας τα υπόλοιπα έξι φύλλα από πάνω, λαδώνοντας τα ένα προς ένα. Κόβετε τα φύλλα που εξέχουν και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και ψήνετε στο φούρνο στους 175 °C μέχρι να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα.

Βήμα 6

Όταν κρυώσει σερβίρετε την πίτα σε πιατέλα.