Paspalas me avga_anoigma

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1.000 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον ρεντέ
  • 200 γρ. παστό χοιρινό, κομμένο σε μπουκιές
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού θρούμπι ή ρίγανη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Εκτός από παστό χοιρινό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοιρινές μπριζόλες που μας περίσσεψαν κομμένες σε μπουκιές

Τα αυγά με ντομάτα, που συναντούμε σε αρκετές παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα, είναι ένα από τα κατεξοχήν comfort food και δικαίως αφού είναι το «καλοκαίρι στο πιάτο». Στην Κέα προστίθεται και το τοπικό παστό χοιρινό, ο πασπαλάς, απ’ όπου παίρνει και το όνομά του. Σαφώς μπορούμε να το μαγειρέψουμε και χωρίς το χοιρινό.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το χοιρινό με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει χρώμα, αποσύρουμε και το κρατάμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσουν τα περισσότερα υγρά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χοιρινό, το θρούμπι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρεύουμε τον πασπαλά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας δυο-τρεις φορές μέχρι να πήξουν τα αυγά.

Σερβίρουμε σε πιάτα όσο είναι ακόμη ζεστός, πασπαλίζουμε λίγο θρούμπι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το χοιρινό με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει χρώμα, αποσύρουμε και το κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 2

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσουν τα περισσότερα υγρά.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χοιρινό, το θρούμπι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Μαγειρεύουμε τον πασπαλά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας δυο-τρεις φορές μέχρι να πήξουν τα αυγά.

Βήμα 5

Σερβίρουμε σε πιάτα όσο είναι ακόμη ζεστός, πασπαλίζουμε λίγο θρούμπι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη