Ποιος ο λόγος να ανησυχείτε για το τι θα κάνετε με τα αβγά που σας περίσσεψαν από το Πάσχα; Αυτή η πίτα που σας προτείνουμε θα αποδείξει σε όλους με τον καλύτερο τρόπο ότι τελικά τίποτα δεν πάει χαμένο!
Υλικά
- 1 φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
- σουσάμι
- 1 κιλό σπανάκι ή διάφορα χορταρικά (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, τσουκνίδες, παπαρούνες)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 6 αβγά σφιχτά κομμένα στη μέση
- 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- 250γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
- 200γρ. φέτα θρυμματισμένη
- ελαιόλαδο
- λίγο νισεστέ ή κορνφλάουρ
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι ή τα χόρτα, τα αλατίζετε, τα στύβετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.Βήμα 2
Σε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρετε τα πράσα και το κρεμμύδι. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε με το σπανάκι ή τα χόρτα και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τον άνηθο, τα τυριά, τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα χτυπημένα αβγά. Αλατοπιπερώνετε.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Λιώνετε το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφετε ένα ταψάκι με διάμετρο 26 - 28εκ. Στη συνέχεια στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα προς ένα με το λιωμένο βούτυρο. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν τριγύρω.Βήμα 4
Ρίχνετε μέσα το μισό μίγμα των χόρτων και το απλώνετε ομοιόμορφα. Τοποθετείτε τα κομμένα σφιχτά αβγά κυκλικά και σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα των χόρτων. Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, αλείφοντας τις άκρες και μετά σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, κόβοντας τη ζύμη που περισσεύει. Αλείφετε την επιφάνεια με βούτυρο, πασπαλίζετε με σουσάμι, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή