osmpouko-anoigma
clock icon
2:40'

Οσομπούκο αλα Μιλανέζε

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 4 κομμάτια µοσχαρίσιο οσομπούκο γάλακτος
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεµµύδια, ψιλοκοµμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 καρότα
  • 1 κιλό κρεµµυδάκια για στιφάδο
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 φλούδες από ακέρωτο πορτοκάλι
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 400 γρ. ντοµατάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντοµάτα
  • 1 λίτρο ζωµό βοδινού σπιτικό ή ψυγείου
  • Για την γκρεμολάτα

  • 2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 6 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Το οσομπούκο είναι το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της Λομβαρδίας, που γίνεται μπρεζέ με λευκό κρασί, συνοδεύεται με γκρεμολάτα (ένα μείγμα σκόρδου, μαϊντανού και φλούδας λεμονιού) και σερβίρεται σχεδόν πάντα με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν

Γκρεμολάτα: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα αναμειγνύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Οσομπούκο: Προθερµαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Σε µια µεγάλη πυρίµαχη κατσαρόλα που µπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουµε το κρέας και το σοτάρουµε σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές. Το βγάζουµε σε πιάτο.

Σοτάρουµε στην ίδια κατσαρόλα το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, το σκόρδο, το καρότο, τα κρεµµυδάκια, το σέλερι, τις φλούδες πορτοκαλιού και τη δάφνη. Σβήνουµε µε το κρασί προσθέτουµε τον πελτέ, τα ντοµατάκια και τον ζωµό. Προσθέτουµε την γκρεμολάτα και νερό µέχρι να καλυφθεί το κρέας και το αφήνουµε να πάρει µια βράση.

Μεταφέρουµε στον φούρνο και ψήνουµε για τουλάχιστον 2 ώρες, µέχρι το κρέας να µαλακώσει και να ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο. Ελέγχουµε για υγρά ανά διαστήµατα και προσθέτουµε ανάλογα. Σερβίρουµε το οσοµπούκο αμέσως µε ρύζι αλά μιλανέζε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Γκρεμολάτα: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα αναμειγνύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Οσομπούκο: Προθερµαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Σε µια µεγάλη πυρίµαχη κατσαρόλα που µπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουµε το κρέας και το σοτάρουµε σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές. Το βγάζουµε σε πιάτο.

Βήμα 3

Σοτάρουµε στην ίδια κατσαρόλα το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, το σκόρδο, το καρότο, τα κρεµµυδάκια, το σέλερι, τις φλούδες πορτοκαλιού και τη δάφνη. Σβήνουµε µε το κρασί προσθέτουµε τον πελτέ, τα ντοµατάκια και τον ζωµό. Προσθέτουµε την γκρεμολάτα και νερό µέχρι να καλυφθεί το κρέας και το αφήνουµε να πάρει µια βράση.

Βήμα 4

Μεταφέρουµε στον φούρνο και ψήνουµε για τουλάχιστον 2 ώρες, µέχρι το κρέας να µαλακώσει και να ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο. Ελέγχουµε για υγρά ανά διαστήµατα και προσθέτουµε ανάλογα. Σερβίρουµε το οσοµπούκο αμέσως µε ρύζι αλά μιλανέζε.