Το κρεμμύδι είναι ένα βασικό άρτυμα που βρίσκεται σε όλες τις κουζίνες, χρησιμοποιείται στις περισσότερες συνταγές που παρασκευάζουμε ενώ τρώγεται και ωμό. Άλλωστε είναι ένα από τα κύρια υλικά της χωριάτικης σαλάτας. Τι συμβαίνει όμως με τις φλούδες του; Μπορούμε να τις καταναλώσουμε; Και αν ναι, πώς;

Τα οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία μας

Πάντοτε βρίσκουμε τρόπους να αξιοποιήσουμε τα πάντα στην κουζίνα μας και να μειώσουμε τα απορρίματά μας. Οπότε ιδανικά θα θέλαμε να μην πετάμε τίποτα και να αξιοποιούμε τα πάντα, στο πλαίσιο της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Γι’ αυτό η επαναχρησιμοποίηση των φλοιών του κρεμμυδιού μάς ωφελεί ευνοεί μακροπρόθεσμα τον πλανήτη.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η φλούδα του κρεμμυδιού είναι τόσο θρεπτική όσο και το λαχανικό που καλύπτει. Όπως και το λαχανικό, συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ενισχύει τα οστά μας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε κερκετίνη. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μόλις κοπεί, το κρεμμύδι απελευθερώνει αλλυλοδισουλφίδιο, μια ένωση που πιστεύεται ότι βοηθά τους ανθρώπους να αναπνέουν πιο εύκολα, ενώ παράλληλα δρα ως φυσικό αντιβιοτικό.

Τρώγεται η φλούδα του κρεμμυδιού;

Είναι πολύ σκληρή για να καταναλωθεί ωμή και σίγουρα δεν είναι καθόλου εύπεπτη. Οπότε ωμή δεν είναι εφικτό να την καταναλώσουμε όπως συμβαίνει πχ με τη φλούδα του αγγουριού. Ωστόσο μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε ζωμούς και αφεψήματα ώστε να βελτιστοποιήσουμε τα οφέλη που μας δίνει έτσι και αλλιώς το κρεμμύδι.

Δείτε παρακάτω 4 zero waste τρόπους για να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα του κρεμμυδιού στην κουζίνα και όχι μόνο.

Σε σούπα ή ζωμό

Οι φλούδες κρεμμυδιού μπορούν να δώσουν ένα κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα στον ζωμό σας. Μπορείτε να τις προσθέσετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και να δώσετε και χρώμα αλλά και γεύση στους ζωμούς σας. Στο σερβίρισμα ή στην πολτοποίηση τις αφαιρούμε.

Σε ένα αφέψημα

Οι φλούδες κρεμμυδιού έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες ενώ μας βοηθούν και να χαλαρώσουμε. Μπορούμε να τις ρίξουμε μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και να τις αφήσετε εκεί να δράσουν για ένα τέταρτο περίπου. Στη συνέχεια σουρώνετε το μείγμα και το πίνετε για να χαλαρώσετε.

Μέσα στο ψωμί

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα του κρεμμυδιού στο ψωμί σας αναμειγνύοντάς τη με το αλεύρι σας για να δώσετε μια πιο πολύχρωμη και νόστιμη πινελιά στην παρασκευή σας. Πώς γίνεται αυτό; «Στεγνώνετε» καλά τις φλούδες για λίγα λεπτά στον φούρνο και στη συνέχεια τις περνάτε από το μούλτι ώστε να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε τη σκόνη -αφού πρώτα την κοσκινίσετε- στο μείγμα του ψωμιού σας και θα φτιάξετε ένα ιδιαίτερο ψωμί, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Στον κήπο ως λίπασμα

Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν να ωφελήσουν και τα φυτά σας αν ρίξετε τις φλούδες στον κήπο σας, ώστε να φτιάξετε ένα φυσικό λίπασμα. Εννοείτε ότι αν έχετε τη δυνατότητα κομποστοποίησης στην αυλή σας, είναι ό,τι το καλύτερο για τα φυτά σας.

Παράλληλα, το κρεμμύδι χρησιμεύει και ως υλικό για το καθάρισμα επιφανειών στην κουζίνα και το σπίτι γενικότερα. Εδώ δεν έχουν οι φλούδες τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά ολόκληρος ο καρπός. Είναι ό,τι πρέπει για να καθαρίσουμε τους λεκέδες από λίπος στα τζάμια και τις γυάλινες επιφάνειες αλλά και τη σχάρα του φούρνου ή του μπάρμπεκιου. Αρκεί μόνο να κόψουμε ένα κρεμμύδι στη μέση, να το τρίψουμε πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε, να το αφήσουμε λίγο να δράσει και στη συνέχεια να το ξεπλύνουμε με άφθονο νερό. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Στη συνέχεια, μπορείτε να ρίξετε στις επιφάνειες το συνηθισμένο καθαριστικό που χρησιμοποιείτε για να τελειοποιήσετε το αποτέλεσμα.