Όπως και οι πατάτες, έτσι και τα κρεμμύδια, ενδέχεται να βγάλουν φύτρες. Σε όλους μας έχει τύχει και όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί κατά πόσο είναι ασφαλές να τα καταναλώσουμε. Γι’ αυτό σας συγκεντρώσαμε όλες τις απαντήσεις.

Η απάντηση είναι απλή.  Δεν είναι ούτε τοξικό, ούτε μη ασφαλές να φάμε ένα φυτρωμένο κρεμμύδι, ωστόσο δεν θα προτείναμε να το καταναλώσετε ωμό, γιατί δεν είναι στην καλύτερή του κατάσταση. Για τον ίδιο λόγο δεν θα το βάζαμε και σε κάποια συνταγή που είναι το κύριό της συστατικό. Το βασικό πρόβλημα ενός κρεμμυδιού με φύτρα είναι ότι αλλοιώνεται η γεύση και η υφή του, δηλαδή γίνεται λιγότερο γλυκό και πιο πικρό, ιδίως όταν είναι ωμό.

Τι μπορείτε να κάνετε με ένα φυτρωμένο κρεμμύδι;

Η πιθανή πιο πικρή του γεύση μπορεί να μετριαστεί με το μαγείρεμά του. Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε ωμό το φυτρωμένο κρεμμύδι μπορείτε να κάνετε πιο ήπια την έντονη γεύση του μουλιάζοντας το μέσα σε νερό, αφού το έχετε κόψει σε φέτες ή ψιλοκόψει.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα κρεμμύδι έχει χαλάσει;

Αν εκτός από φύτρες έχει αρχίσει να μαλακώνει αλλά και να μυρίζει περίεργα, τότε το κρεμμύδι έχει χαλάσει και πρέπει να το πετάξετε. Αν βρισκόταν σε ένα μέρος μαζί με άλλα κρεμμύδια, θα σας συμβουλεύαμε να τα ελέγξετε ένα-ένα ώστε να βεβαιωθείτε ότι και τα υπόλοιπα δεν έχουν χαλάσει, αλλά και να καθαρίσετε καλά το σημείο όπου ακουμπούσε.

Ποιος ο καταλληλότερος τρόπος να αποθηκεύουμε τα κρεμμύδια και να αποφύγουμε να βλαστήσουν;

Η υγρασία, η ζέστη και το φως είναι οι θανάσιμοι εχθροί ενός κρεμμυδιού και το κάνουν να φυτρώνει και εν τέλει να χαλάει. Το ιδανικό είναι να φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος εκτός ψυγείου. Ωστόσο, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, είναι προτιμότερο να βάζετε τα κρεμμύδια στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου με τα λαχανικά.

Συμπέρασμα

Τα φυτρωμένα κρεμμύδια είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή για κατανάλωση, από τη στιγμή που δεν έχουν σημάδια μούχλας ή ταγγισμένων υγρών. Επειδή όμως είναι πιο πικρά στη γεύση, καλύτερα να τα καταναλώσετε μαγειρεμένα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για να αξιοποιήσετε τα κρεμμύδια με φύτρες είναι να τα καραμελώσετε, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε χοτ ντογκ, μπέργκερ ή σάντουιτς. Και για να δείτε πώς θα το πετύχετε αυτό, μπορείτε να διαβάσετε και το μυστικό για γρήγορα και νόστιμα καραμελωμένα κρεμμύδια.