Το ψυγείο είναι η κεντρική οικιακή συσκευή της κουζίνας μας, οπότε το να το διατηρούμε καθαρό δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να το συντηρούμε αλλά και να το καθαρίζουμε σωστά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι όλα τα τρόφιμά μας θα παραμείνουν βρώσιμα, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε χρήματα από επισκευές ή την αντικατάστασή του.

Οι ειδικοί στις ηλεκτρικές συσκευές επισημαίνουν ορισμένα βασικά λάθη που κάνουμε όταν καθαρίζουμε το ψυγείο μας και μας εξηγούν πώς να τα διορθώσουμε.

Δεν καθαρίζουμε το λάστιχο της πόρτας

Η ελαστική λωρίδα που προσαρμόζεται στην εξωτερική άκρη της πόρτας του ψυγείου και του καταψύκτη μας για να κλείνει σωστά χρειάζεται τακτικό καθαρισμό, όπως και τα υπόλοιπα μέρη του ψυγείου. Για να την καθαρίσουμε, χρειαζόμαστε τα εξής: μια παλιά οδοντόβουρτσα, ξίδι και νερό. Πρώτα φτιάχνουμε το μείγμα ανακατεύοντας 1 κουτ. σούπας ξίδι σε μισό φλιτζάνι νερό. Στη συνέχεια, βουτάμε την οδοντόβουρτσα στο μείγμα και τρίβουμε καλά το λάστιχο. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουμε να αφαιρέσουμε τη βρωμιά χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά στο λάστιχο.

Χρησιμοποιούμε ένα πολύ βρεγμένο πανί στην κατάψυξη

Όταν καθαρίζουμε το εσωτερικό της κατάψυξης, καλό είναι να μη βρέχουμε υπερβολικά το πανί καθαρισμού ή το σφουγγάρι μας και να βεβαιωθούμε ότι δεν στάζει, οπότε και δεν μεταφέρει υγρασία. Το νερό στο πίσω μέρος του τοίχου της κατάψυξης μπορεί να δημιουργήσει πάγο, ο οποίος εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα και προκαλεί προβλήματα ψύξης.

Καθαρίζουμε με σκληρά χημικά

Παρόλο που τα σκληρά χημικά είναι αποτελεσματικά στην απολύμανση επιφανειών, μπορεί να αφήσουν μια έντονη οσμή, η οποία απορροφάται εύκολα από τα τρόφιμα ή τον πάγο. Γι’ αυτό καλύτερη λύση για τον καθαρισμό του εσωτερικού του ψυγείου -λένε οι ειδικοί- είναι ένα μίγμα ξιδιού και νερού, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Αν πρόκειται να αφαιρέσουμε τελείως συρτάρια ή ράφια, μπορούμε και να χρησιμοποιήσουμε νερό και σαπούνι στον νεροχύτη. Απλώς ας βεβαιωθούμε ότι θα τα ξεπλύνουμε και θα τα στεγνώσουμε πολύ καλά πριν τα βάλουμε πίσω στη θέση τους.

Δεν καθαρίζουμε τις πιτσιλιές αμέσως

Αν περιμένουμε πολύ για να καθαρίσουμε λεκέδες ή πιτσιλιές, μπορεί να καταλήξουμε με υπερβολική υγρασία στο ψυγείο μας, κάτι που μπορεί να βλάψει τη συσκευή μας. Επιπλέον, σίγουρα θα είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.  Γι’ αυτό, οι ειδικοιί συνιστούν να απομακρύνουμε τυχόν υγρά ή στέρεα υπολείμματα αμέσως μόλις τα εντοπίζουμε.

Δεν στεγνώνουμε τις επιφάνειες μετά το καθάρισμα

Ένα υγρό και σκοτεινό περιβάλλον παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία μούχλας. Γι’ αυτό μετά τον καθαρισμό εξασφαλίζουμε ότι κάθε μέρος του ψυγείου είναι τελείως στεγνό.

Δεν βγάζουμε την πρίζα πριν τον βαθύ καθαρισμό του

Μην ξεχνάμε ότι το ψυγείο είναι μια ηλεκτρική συσκευή, οπότε όταν το καθαρίζουμε σε βάθος και επομένως χρησιμοποιούμε πολύ νερό, πρέπει να το βγάζουμε από την πρίζα, ώστε να αποφύγουμε τυχόν κινδύνους ηλεκτροπληξίας.