Οι φράουλες βγήκαν επιτέλους στην αγορά κι αν δεν τις καταναλώσετε όλες αμέσως μόλις γυρίσετε στο σπίτι, τότε οι συμβουλές μας για την κατάλληλη συντήρησή τους σας χρειάζονται.
Για να σας βοηθήσουμε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις φρέσκες φράουλες σας, θα σας δείξουμε τον καλύτερο τρόπο να τις συντηρήσετε τόσο στο ψυγείο, όσο και στην κατάψυξη. Ακόμη, θα σας δώσουμε συμβουλές για το πότε να πλύνετε τις φράουλες και πότε να τις κόψετε.

Πώς διατηρούμε τις φράουλες στο ψυγείο
Οι φράουλες διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο και μπορούν να κρατήσουν αρκετές ημέρες όταν διαχειριστούν σωστά. Πριν βάλετε, λοιπόν, τις φράουλες υπάρχουν τρεις βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε:


Μην πλένετε τις φράουλες πριν τις αποθηκεύσετε. Το να πλύνετε τις φράουλες πολύ πριν τις καταναλώσετε μπορεί να τους προκαλέσει μούχλα, από την εξτρά υγρασία που θα αναπτυχθεί. Αντιθέτως, περιμένετε να πλύνετε τις φράουλες μόνο ακριβώς πριν τις χρησιμοποιήσετε και πλύντε μόνο την ποσότητα που θα χρειαστείτε κάθε φορά.
Διατηρήστε τις φράουλες ολόκληρες. Μην αφαιρείτε τα φυλλαράκια τους και μην τις τεμαχίζετε προκαταβολικά, καθώς έτσι το φρούτο εκτίθεται στα στοιχεία που το κάνουν να χαλά πιο γρήγορα.
Αφαιρέστε τυχόν χαλασμένες φράουλες. Πριν βάλετε στο ψυγείο σας τις φράουλες καλύτερα να τις ξεδιαλέξετε, απομακρύνοντας όποιες έχουν ξεκινήσει να χαλάνε ή έχουν ίχνη μούχλας. Μια κακή φράουλα θα παρασύρει και τις υπόλοιπες να χαλάσουν.

Αφού ακολουθήσατε τα παραπάνω βήματα τοποθετήστε τις φράουλες σε ένα ρηχό δοχείο, το οποίο έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας σε μονή στρώση. Έτσι, μπορεί να χρειαστείτε παραπάνω από ένα δοχεία. Σκεπάστε με το καπάκι του χωρίς να το κλείσετε τελείως, ή καλύψτε το με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και βάλτε στο ψυγείο. Οι φράουλες θα κρατήσουν έτσι για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Πώς διατηρούμε τις φράουλες στην κατάψυξη
Στην περίπτωση που θέλετε να διατηρηθούν οι φράουλες για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείτε να τις βάλετε στην κατάψυξη. Εκεί, οι παραπάνω συμβουλές διαφοροποιούνται ως εξής:


Πλένετε τις φράουλες πριν τις καταψύξετε. Από τη στιγμή που το πιο πιθανόν είναι να χρησιμοποιήσετε τις φράουλες κατευθείαν από την κατάψυξη, θα θέλετε να είστε σίγουροι ότι πλύθηκαν πριν καταψυχθούν. Ταμπονάρετέ τις ελαφρώς με ένα χαρτί κουζίνας για να απομακρύνετε τα επιπλέον υγρά τους.
Αφαιρέστε τα φυλλαράκια της κορφής τους. Καλύτερα να αφαιρέσετε τα πράσινα μέρη τους πριν τις καταψύξετε διότι μετά θα είναι αρκετά δύσκολο να το κάνετε.
Τεμαχίστε τις φράουλες, αν αυτό χρειάζεται. Μπορείτε να καταψύξετε τις φράουλες ολόκληρες, αλλά και να τις τεμαχίσετε αν γνωρίζετε από πριν πώς θα τις χρησιμοποιήσετε στο μέλλον. Αν για παράδειγμα, σκοπεύετε να τις βάλετε σε ένα smoothie, τότε κόψτε τις σε φέτες ή κυβάκια για να αναμειχθούν πιο εύκολα.
Αφαιρέστε τυχόν χαλασμένες φράουλες. Πετάξτε όποιες φράουλες έχουν σημάδια μούχλας.

Με αυτές τις συμβουλές υπόψη, οι φράουλες μπορούν να καταψυχθούν. Τοποθετήστε τις σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή επιφάνεια ψησίματος σιλικόνης και καταψύξτε τις μέχρι να σταθεροποιηθούν. Στη συνέχεια, μεταφέρετέ τις σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή σε σακούλα για κατάψυξη. Οι φράουλες μπορεί να κρατήσουν για έως ένα χρόνο στην κατάψυξη.