Μπορεί κάποια να σας φαίνονται αυτονόητα, αλλά είναι όλα θέμα μεθοδικότητας και σωστής εφαρμογής. Αν ακολουθήσετε τα παρακάτω απλούστατα βήματα με τη σειρά που σας τα προτείνουμε, θα έχετε πάντα μια πεντακάθαρη κουζίνα που αστράφτει.

Καθαρίστε το τραπέζι
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά το κλειδί είναι να τα κάνετε όλα μαζί μεμιάς. Στοιβάξετε τα βρώμικα πιάτα δίπλα στον νεροχύτη ή στο πλυντήριο πιάτων και βάλτε πίσω στη θέση τους όσα ανήκουν στο ψυγείο ή στα ντουλάπια των τροφίμων. Μην ξεχάσετε να σκουπίσετε το χείλος από τα βαζάκια των μπαχαρικών πριν βάλετε τα καπάκια τους και βεβαιωθείτε ότι κάθε μπουκάλι και σκεύος είναι καθαρό πριν το επιστρέψετε στη θέση του. Κάντε τους ένα γρήγορο σκούπισμα με ένα βρεγμένο πανί. Ολοκληρώστε σκουπίζοντας το τραπέζι. Μην περνάτε το πανί μόνο από τις επιφάνειες που βλέπετε ότι είναι λερωμένες. Σίγουρα θα σας ξεφύγουν κάποιες, γι’ αυτό καθαρίστε μεθοδικά περνώντας με το πανί όλη την επιφάνεια του τραπεζιού.

Πλύνετε τα πιάτα
Τακτοποιήστε τα βρώμικα πιάτα σας βάζοντας όσα είναι κατάλληλα στο πλυντήριο πιάτων. Στη συνέχεια, πλύνετε στο χέρι, όσα δεν μπαίνουν στο πλυντήριο, όπως μαχαίρια, πλαστικά, κατσαρόλες και τηγάνια, καθώς και ευαίσθητα αντικείμενα όπως σερβίτσια – κειμήλια. Χρησιμοποιήστε τόσο ζεστό νερό, όσο αντέχετε και αφήστε τα στον στεγνωτήρα.

Καθαρίστε τα μάτια της κουζίνας και σκουπίστε τους πάγκους
Είναι η ώρα να καθαρίσετε τις επιφάνειες της κουζίνας σας. Καθαρίστε τα μάτια της αν τα χρησιμοποιήσατε. Στη συνέχεια, σκουπίστε τους πάγκους σας. Εδώ ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με το τραπέζι. Μην καθαρίζετε μόνο τους λεκέδες, αλλά να είστε μεθοδικοί και να καθαρίσετε όλη την επιφάνεια.

Καθαρίστε τον νεροχύτη
Αδειάστε το στραγγιστήρι του νεροχύτη από τυχόν υπολείμματα φαγητού. Ψεκάστε όλον τον νεροχύτη με το καθαριστικό που προτιμάτε και τρίψτε μ’ ένα σύρμα που χρησιμοποιείτε μόνο για το καθάρισμα του νεροχύτη. Ξεβγάλτε καλά.

Αδειάστε τα σκουπίδια
Αυτό είναι το τελικό στάδιο της καθαριότητας της κουζίνας. Μια καθαρή και άδεια σακούλα στο καλάθι αχρήστων είναι η τελευταία πινελιά σε μια κουζίνα που είναι καθαρή και φρέσκια για την επόμενη ημέρα.