ntomatopita-anoigma

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια, σε φέτες
  • 2,5 κιλά ντομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες, χοντροκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουτ. σούπας ξινό τραχανά
  • 2 αυγά + 3 κρόκους
  • 500 γρ. φέτα
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 πρέζα σουσάμι λευκό
  • 1 συσκευασία φύλλο χωριάτικο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Καλοκαίρι χωρίς φρέσκες, χυμώδεις και μοσχοβολιστές ντομάτες δε γίνεται. Εκτός  από τα διάσημα λαδερά της κατσαρόλας και την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα, ντομάτες συναντάμε και στις πίτες. Όπως σε αυτή την πεντανόστιμη και τραγανή πίτα που προδίδει σπιτική θαλπωρή και ατόφια ελληνικό μεράκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170° C στον αέρα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί και γυαλίσει προσθέτουμε την ντομάτα σοτάροντας καλά. Αλατοπιπερώνουμε.

Όταν μαλακώσει η ντομάτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον τραχανά και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το μείγμα τα υγρά του. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα όλα τα αυγά, τη φέτα, και τη ρίγανη.

Ανακατεύουμε όλα μαζί και η φάρσα μας (η γέμιση) είναι έτοιμη. Λαδώνουμε ένα ταψί όπου τα φύλλα να χωρούν και να προεξέχουν ελαφρώς από τα πλαϊνά. Στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε μία στρώση γέμισης. Κατόπιν, απλώνουμε 2-3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.

Συνεχίζουμε απλώνοντας και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα λαδωμένα ένα-ένα. Τακτοποιούμε τα φύλλα έτσι ώστε να κλείσει η πίτα και να σφραγίσει τη γέμιση. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο. Τη χαράζουμε, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε για περίπου 50΄-60΄ μέχρι να ροδίσει, να ψηθούν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 10΄ πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

 

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170° C στον αέρα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί και γυαλίσει προσθέτουμε την ντομάτα σοτάροντας καλά. Αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 2

Όταν μαλακώσει η ντομάτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον τραχανά και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το μείγμα τα υγρά του. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα όλα τα αυγά, τη φέτα, και τη ρίγανη.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε όλα μαζί και η φάρσα μας (η γέμιση) είναι έτοιμη. Λαδώνουμε ένα ταψί όπου τα φύλλα να χωρούν και να προεξέχουν ελαφρώς από τα πλαϊνά. Στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε μία στρώση γέμισης. Κατόπιν, απλώνουμε 2-3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.

Βήμα 4

Συνεχίζουμε απλώνοντας και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα λαδωμένα ένα-ένα. Τακτοποιούμε τα φύλλα έτσι ώστε να κλείσει η πίτα και να σφραγίσει τη γέμιση. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο. Τη χαράζουμε, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε για περίπου 50΄-60΄ μέχρι να ροδίσει, να ψηθούν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 10΄ πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

 

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM