Η μελόπιτα, το μοσχοβολιστό γλυκάκι που στη Σίφνο παίρνει θέση στο τραπέζι μετά τον οβελία μας παρουσιάζεται στην ατομική της εκδοχή. Παραδοσιακά τη φτιάχνουν με ντόπιο φρέσκο τυρί. Με Flora με βούτυρο στη βάση της και ανθότυρο στη γέμιση το αποτέλεσμα είναι εξίσου θεσπέσιο!
Υλικά
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι Flora με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αβγό χτυπημένο
- ¼ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
- 4-5 κουτ. σούπας κρύο νερό
- 750γρ. ανθότυρο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι μέλι
- ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 4 αβγά
- 1 βανίλια
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
- σουσάμι για πασπάλισμα
Για τη βάση
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη βάση: ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και κάνετε μια λακκούβα. Προσθέτετε το Flora και το αβγό και τρίβετε το μίγμα μέχρι να γίνει ψίχουλα. Προσθέτετε το νερό κουταλιά κουταλιά ζυμώνοντας κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί. Μαζεύετε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.Βήμα 2
Δουλεύετε το ανθότυρο στο μίξερ μέχρι να γίνει ρευστό και προσθέτετε τη ζάχαρη, το μέλι, το σιμιγδάλι, τα αβγά, τη βανίλια, το ξύσμα και την κανέλα. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να γίνει λείο και αφράτο.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Μοιράζετε τη ζύμη σε 8-10 μπαλίτσες και στη συνέχεια την ανοίγετε και την απλώνετε σε ατομικές φόρμες για ταρταλέτες πιέζοντας τις άκρες για να καλυφθούν λίγο τα πλαϊνά του καθενός. Στρώνετε τη γέμιση μέσα ομοιόμορφα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνετε τις μελόπιτες στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Αφήνετε να κρυώσουν πριν τις σερβίρετε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή