Με γέμιση σαν μουσακά, αυτή η πίτα απογειώνεται γευστικά χάρη στη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Αν θέλετε, εκτός από ρολό μπορείτε να τη φτιάξετε και σε στρογγυλό ή μακρόστενο ταψάκι.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τα φύλλα
- 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριου μεγέθους, σε κυβάκια
- 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό (προαιρετικά)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαντζουράνα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- 1 φάκελο Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 500ml γάλα
- 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αλατίζετε τις μελιτζάνες και μετά από 15 λεπτά τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στύβετε ελαφρά με το χέρι. Στρώνετε ένα ρηχό ταψάκι με χαρτί ψησίματος και τις αραδιάζετε μέσα. Τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τον κιμά: Βάζετε μια κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί και σοτάρετε στο μισό ελαιόλαδο το τριμμένο κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα να μη σβολιάσει και μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το ξύλο της κανέλας και τη δάφνη, την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και τον διαλυμένο πελτέ. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε ήπια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα του κιμά. Αφαιρείτε την κανέλα και τη δάφνη και προσθέτετε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα. Ανακατεύετε και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.
Βήμα 3
Για τη μπεσαμέλ: Ετοιμάζετε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντάς τη με το γάλα. Όταν πήξει η κρέμα, προσθέτετε τη φέτα και ανάλογο αλατοπίπερο.
Βήμα 4
Για τα ρολά: Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο. Απλώνετε τις μισές ψημένες μελιτζάνες αφήνοντας τριγύρω μια απόσταση 4 δαχτύλων (στο πάνω μέρος του φύλλου αφήνετε μεγαλύτερο περιθώριο), από πάνω απλώνετε το μισό κιμά και τέλος τη μισή μπεσαμέλ. Διπλώνετε την πίτα σε ρολό φέρνοντας τα πλαϊνά φύλλα πάνω από τη γέμιση για να τη συγκρατήσει και τοποθετείτε το ρολό σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και με τη ραφή από κάτω.
Βήμα 5
Ετοιμάζετε και το δεύτερο ρολό και τα ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφήνετε να κρυώσει η πίτα, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Tip: Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός από τα φυτικά ροφήματα Fytro, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή