Αν θέλετε να ετοιμάσετε ένα απλό γεύμα για φίλους και οικογένεια, που να είναι ταυτόχρονα γιορτινό σε γεύση και εμφάνιση, δοκιμάστε το υπέροχο αυτό οσομπούκο, που μαγειρεύεται με κρασί και λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα!
Λεμονάτο οσομπούκο με κρασί και αποξηραμένα μανιτάρια
Υλικά
- Μερίδες: 4-6
- 6 μερίδες οσομπούκο
- 30 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα + 100 γρ. φρέσκα μανιτάρια (προαιρετικά)
- 300 ml ζεστό νερό
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 2 καρότα, σε ροδέλες
- 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί καλής ποιότητας
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφήνουμε το οσομπούκο για τουλάχιστον 30΄ εκτός ψυγείου και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο νερό και τα αφήνουμε για 30΄ να μουλιάσουν.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το οσομπούκο προσεκτικά από όλες του τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε το οσομπούκο από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρουμε για 3΄.
Βήμα 3
Βάζουμε ξανά το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρασί, τα μανιτάρια μαζί με το νερό τους (και τα φρέσκα αν χρησιμοποιήσουμε), τη μουστάρδα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 4
Μαγειρεύουμε το οσομπούκο σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 2 ώρες, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του. Όταν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζεστό ζωμό, φροντίζοντας όμως μέχρι να μαγειρευτεί και να έχει μείνει με τη σάλτσα του. Μόλις ξεκολλήσει το κρέας από το κόκαλο, είναι έτοιμο.
Βήμα 5
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και κουνάμε την κατσαρόλα, δεν ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το οσομπούκο με ρύζι και τη σάλτσα του.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη