PITA 1
clock icon
3:50'

Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη

Υλικά

  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 500γρ. μοσχάρι
  • 500ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή ψυγείου
  • 500γρ. αρνί ψημένο
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 πράσο, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 50γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού σάμψυχο (μαντζουράνα)
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 250γρ. κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς
  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοκομμένο

Tips

  • Αν δεν χρησιμοποιήσετε περισσεύματα ψητού αρνιού, βράζετε το αρνί μαζί με το μοσχάρι.
  • Προσθέστε αν θέλετε στο σοτάρισμα 100ml κρασί Ρομπόλα Κεφαλονιάς.

Αυτή η παραδοσιακή πίτα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση της. Και μην παραλείψετε το σάμψυχο, δηλαδή τη μαντζουράνα!

Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τον ζωμό και σιγοβράζετε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και, μόλις κρυώσει αρκετά, το ξεψαχνίζετε μαζί με το αρνί. Κρατάτε το ζουμί που έβρασε.
Σε μια καθαρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και όλο το κρέας για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι, τον πελτέ, τη μαντζουράνα και τη ρίγανη, το ζουμί από το μοσχάρι και αλατοπιπερώνετε.
Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει η γέμιση, προσθέτετε τον μαϊντανό και το κεφαλοτύρι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και λαδώνετε καλά ένα μέτριο ταψί. Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγετε με έναν πλάστη το πρώτο φύλλο σφολιάτας και καλύπτετε τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνετε μέσα τη γέμιση και ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Από πάνω καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τσιμπάτε με τα δάχτυλά μας τις άκρες ώστε να σφραγίσετε την πίτα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ψήνετε την πίτα στη χαμηλή θέση του φούρνου για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Φωτογραφία - Food Styling: Ευά Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τον ζωμό και σιγοβράζετε για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Βήμα 2

Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και, μόλις κρυώσει αρκετά, το ξεψαχνίζετε μαζί με το αρνί. Κρατάτε το ζουμί που έβρασε.

Βήμα 3

Σε μια καθαρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και όλο το κρέας για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι, τον πελτέ, τη μαντζουράνα και τη ρίγανη, το ζουμί από το μοσχάρι και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 4

Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει η γέμιση, προσθέτετε τον μαϊντανό και το κεφαλοτύρι.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και λαδώνετε καλά ένα μέτριο ταψί. Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγετε με έναν πλάστη το πρώτο φύλλο σφολιάτας και καλύπτετε τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνετε μέσα τη γέμιση και ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Βήμα 6

Από πάνω καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τσιμπάτε με τα δάχτυλά μας τις άκρες ώστε να σφραγίσετε την πίτα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ψήνετε την πίτα στη χαμηλή θέση του φούρνου για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Φωτογραφία - Food Styling: Ευά Μονοχάρη - Funky Cook