Καλή η κατσαρόλα αλλά η γάστρα έχει άλλη χάρη… Φτιάχνουμε κοτόπουλο στη γάστρα λοιπόν, το καρυκεύουμε με μπαχαρικά και το αρωματίζουμε με πορτοκάλι!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά)
- 1 πορτοκάλι μέρλιν μεγάλο
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουτ. σούπας μέλι, ζεσταμένο ελαφρά
- 750γρ. πατάτες μικρές, καθαρισμένες
- 2 καρότα, σε μπαστουνάκια
- 3 κουτ. σούπας σταφίδες
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλένετε το κοτόπουλο και το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Με τα δάχτυλα ξεκολλάτε λίγο την πέτσα του κοτόπουλου γύρω από το στήθος και στα πλάγια των ποδιών.Βήμα 2
Ξύνετε τη φλούδα του πορτοκαλιού σε χοντρό τρίφτη και τη ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο, το μπαχάρι και την κανέλα. Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα μίγμα σαν αλοιφή.Βήμα 3
Αλείφετε το μίγμα ομοιόμορφα κάτω από την πέτσα, στο στήθος και στα πόδια του κοτόπουλου. Πασπαλίζετε εσωτερικά την κοιλιά του με αλάτι και πιπέρι.Βήμα 4
Καθαρίζετε το πορτοκάλι και κόβετε το μισό σε λεπτές φέτες. Κόβετε και το μισό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύετε με το πορτοκάλι. Τα στρώνετε στον πάτο της γάστρας.Βήμα 5
Ψιλοκόβετε το υπόλοιπο πορτοκάλι και το κρεμμύδι και γεμίζετε την κοιλιά του κοτόπουλου με το μίγμα. Δένετε τα πόδια του κοτόπουλου με λίγο σπάγκο.Βήμα 6
Ανακατεύετε το μέλι με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και αλείφετε με το μίγμα όλο το κοτόπουλο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο πάνω από τη στρώση με το πορτοκάλι και τα κρεμμύδια. Πασπαλίζετε τα καρότα και τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε, μαζί με τις σταφίδες, γύρω από το κοτόπουλο. Ρίχνετε το κρασί, το χυμό λεμονιού και το λάδι πάνω από τα καρότα και τις πατάτες.Βήμα 7
Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το κοτόπουλο στο φούρνο για περίπου 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Πρέπει να μείνουν περίπου 2 φλιτζάνια ζωμός στο τέλος. Ενδιάμεσα αλείφετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.Βήμα 8
Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε στα πιάτα συνοδεύοντάς το με τις πατάτες και τα καρότα. Περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα και τις σταφίδες. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, τη δένετε με λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey