Το κοτόπουλο ταιριάζει απόλυτα με τη γλυκύτητα των πράσων, την πλούσια τυρένια σάλτσα και την τραγανή υφή από τα ψίχουλα του ψωμιού. Ένα φαγητό της θαλπωρής.
Υλικά
- 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο μπούτι, σε κομμάτια 4 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 350 γρ. έτοιμη σάλτσα τυριού (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 50 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
- 100 γρ. ψίχουλα ψωμιού από μπαγιάτικο ψωμί, ψιλοτριμμένα
- πιπέρι
- αλάτι
Tips
- Πράσα: Οταν αγοράζετε πράσα ελέγχετε ότι τα σκούρα πράσινα φύλλα τους είναι σε καλή κατάσταση, όχι σκισμένα ή χαλασμένα. Τα πλένετε πολύ καλά προτού τα ψιλοκόψετε γιατί μαζεύουν αρκετό χώμα ανάμεσα στα φύλλα τους.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ζεσταίνουμε καλά 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τηγανίζουμε μαζί με το μπέικον και από τις δύο πλευρές για 3΄-4΄ μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί 20x30 εκ. Αδειάζουμε και τα πράσα στο τηγάνι, τα αλατίζουμε με μια πρέζα αλάτι και τα σοτάρουμε για 10΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το θυμάρι, τη μουστάρδα, τη σάλτσα τυριού και 50 ml νερό ανακατεύοντας καλά με σπάτουλα σιλικόνης.
Βήμα 2
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ανακατεύουμε ξανά.
Βήμα 3
Αναμειγνύουμε το τριμμένο τσένταρ με τα ψίχουλα του ψωμιού και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 3΄-35΄ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του φαγητού και το τυρί να κάνει φουσκάλες.
Βήμα 4
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα στο πλάι αν θέλουμε.
Φωτογραφία: Danielle Wood