nitsiakos-kotopoulo-frikase-IMG_0099
clock icon
1:15'

Κοτόπουλο με χόρτα φρικασέ

Υλικά

  • 1 κιλό άγρια χόρτα του βουνού (ραδίκια και τσουκνίδες)
  • 2 φιλέτα στήθους κοτόπουλου Νιτσιάκος
  • 2 μπούτια κοτόπουλου Νιτσιάκος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
  • 100ml κρασί λευκό
  • 200ml ζωμό κότας
  • ½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένο
  • 4 κρόκους αβγών
  • χυμό από 1½ λεμόνι ή όσο σας αρέσει
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 50ml ελαιόλαδο

Πεντανόστιμο φρικασέ με χόρτα του βουνού και ζουμερό κοτόπουλο Νιτσιάκος.

Αλατίζετε και σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον. Προσθέτετε το κρασί και τον ζωμό και σιγοβράζετε το κοτόπουλο σκεπασμένο για 45 λεπτά.
Στα τελευταία 15 λεπτά αφαιρείτε το στήθος από την κατσαρόλα και το ακουμπάτε σε πιατέλα. Στα τελευταία 10 λεπτά προσθέτετε στην κατσαρόλα τα χόρτα να βράσουν. Αν το φαγητό έχει πολλά ζουμιά, ξεσκεπάζετε το σκεύος, γιατί στο τέλος δεν πρέπει να μείνουν πολλά υγρά.
Σε ένα μπολ χτυπάτε μαζί τους κρόκους των αβγών με το λεμόνι. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αβγοκόβετε το φαγητό. Προσθέτετε τα μυρώνια, το μάραθο και τα δύο στήθη της κότας που είχατε βγάλει. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα, μοιράζετε σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη: Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατίζετε και σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον. Προσθέτετε το κρασί και τον ζωμό και σιγοβράζετε το κοτόπουλο σκεπασμένο για 45 λεπτά.

Βήμα 2

Στα τελευταία 15 λεπτά αφαιρείτε το στήθος από την κατσαρόλα και το ακουμπάτε σε πιατέλα. Στα τελευταία 10 λεπτά προσθέτετε στην κατσαρόλα τα χόρτα να βράσουν. Αν το φαγητό έχει πολλά ζουμιά, ξεσκεπάζετε το σκεύος, γιατί στο τέλος δεν πρέπει να μείνουν πολλά υγρά.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ χτυπάτε μαζί τους κρόκους των αβγών με το λεμόνι. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αβγοκόβετε το φαγητό. Προσθέτετε τα μυρώνια, το μάραθο και τα δύο στήθη της κότας που είχατε βγάλει. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα, μοιράζετε σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη: Food Styling: Αντωνία Κατή