Ο nomad chef Ανδρέας Λαγός υποδέχεται τον Λάμπρο Βακιάρο από το Olivemagazine.gr στην κουζίνα του Κωτσόβολου και ετοιμάζουν μια συνταγή που ενώνει τα δύο αγαπημένα μας φαγητά! Κοτόπουλο γεμιστό με κους κους με γεύση και άρωμα από γεμιστά στον φούρνο Grundig GEZST 47000B.
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια, τις πιπεριές, το σκόρδο, το ψιλοκομμένο πράσο και το φρέσκο κρεμμύδι. Ρίχνετε τον πελτέ και σοτάρετε για λίγο ακόμα. Προσθέτετε το κους κους και σβήνετε με τον ζωμό κότας. Αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν και να απορροφηθούν τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέτετε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνετε.
Για το κοτόπουλο: Πλένετε και αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο μέσα και έξω πολύ καλά. Για το γέμισμα, κρατάτε το κοτόπουλο όρθιο και με ένα μεγάλο κουτάλι το γεμίζετε με το κους κους. Με μια σακοράφα ράβετε τα ανοίγματά του για να μη χυθεί η γέμιση. Εναλλακτικά μπορείτε να το δέσετε με οδοντογλυφίδες. Παίρνετε τη σακούλα ψησίματος και βάζετε μέσα το πράσο (50 γρ.), τα ντοματίνια, λίγο αλεύρι, μία κουταλιά βούτυρο, το μπούκοβο και κρατώντας το πάνω μέρος κλειστό, κουνάτε τη σακούλα ώστε να ανακατευτούν καλά. Βάζετε μέσα και το κοτόπουλο, τοποθετείτε τη σακούλα σε ένα ταψί και την κλείνετε σφιχτά με το ειδικό κλιπ. Θα χρειαστεί να κάνετε μία μικρή τρύπα με οδοντογλυφίδα στο πάνω μέρος ώστε να βγαίνει ο αέρας. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε έξτρα υγρά στη σακούλα. Ψήνετε στον αέρα στους 200°C, τοποθετώντας το ταψί στη μέση του φούρνου, για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κοτόπουλο.
Για τη σάλτσα: Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο το βγάζετε από τον φούρνο και ανοίγετε μια τρύπα στη σακούλα. Παίρνετε όλα τα υλικά με τα υγρά που έχουν δημιουργηθεί μέσα στη σακούλα και τα βάζετε σε έναν πολυκόφτη. Προσθέτετε το γιαούρτι και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια, τις πιπεριές, το σκόρδο, το ψιλοκομμένο πράσο και το φρέσκο κρεμμύδι. Ρίχνετε τον πελτέ και σοτάρετε για λίγο ακόμα. Προσθέτετε το κους κους και σβήνετε με τον ζωμό κότας. Αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν και να απορροφηθούν τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέτετε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 2
Για το κοτόπουλο: Πλένετε και αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο μέσα και έξω πολύ καλά. Για το γέμισμα, κρατάτε το κοτόπουλο όρθιο και με ένα μεγάλο κουτάλι το γεμίζετε με το κους κους. Με μια σακοράφα ράβετε τα ανοίγματά του για να μη χυθεί η γέμιση. Εναλλακτικά μπορείτε να το δέσετε με οδοντογλυφίδες. Παίρνετε τη σακούλα ψησίματος και βάζετε μέσα το πράσο (50 γρ.), τα ντοματίνια, λίγο αλεύρι, μία κουταλιά βούτυρο, το μπούκοβο και κρατώντας το πάνω μέρος κλειστό, κουνάτε τη σακούλα ώστε να ανακατευτούν καλά. Βάζετε μέσα και το κοτόπουλο, τοποθετείτε τη σακούλα σε ένα ταψί και την κλείνετε σφιχτά με το ειδικό κλιπ. Θα χρειαστεί να κάνετε μία μικρή τρύπα με οδοντογλυφίδα στο πάνω μέρος ώστε να βγαίνει ο αέρας. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε έξτρα υγρά στη σακούλα. Ψήνετε στον αέρα στους 200°C, τοποθετώντας το ταψί στη μέση του φούρνου, για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κοτόπουλο.
Βήμα 3
Για τη σάλτσα: Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο το βγάζετε από τον φούρνο και ανοίγετε μια τρύπα στη σακούλα. Παίρνετε όλα τα υλικά με τα υγρά που έχουν δημιουργηθεί μέσα στη σακούλα και τα βάζετε σε έναν πολυκόφτη. Προσθέτετε το γιαούρτι και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.