Kotopoulo lemonato_diakatou_anoigma
clock icon
1:20'

Κοτόπουλο κατσαρόλας λεμονάτο με πατάτες

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό, κομμένο σε μερίδες
  • 6 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 λεμόνια, τον χυμό και το ξύσμα από το 1
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σπόρους κοπανισμένους
  • 200 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 60 ml λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδας για το τέλος (προαιρετικά)

Η σεφ Μαρία Διακάτου μάς δίνει τη συνταγή για ένα αγαπημένο φαγητό της ελληνικής κουζίνας, το κοτόπουλο κατσαρόλας λεμονάτο με πατάτες. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί ιδανική επιλογή για κυριακάτικα ή εορταστικά τραπέζια.

Σοτάρουμε τις πατάτες σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις αποσύρουμε σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο κόλιανδρο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20'.

Προσθέτουμε τις σοταρισμένες πατάτες, τον υπόλοιπο κόλιανδρο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη και τον ζωμό κοτόπουλου. Ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 40', κουνώντας την κατσαρόλα ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν οι πατάτες.

Για περισσότερο άρωμα και πιο δεμένη σάλτσα, στο τέλος του μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε 30 γρ. βούτυρο αγελάδας και να ανακατέψουμε απαλά.

Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρουμε τις πατάτες σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις αποσύρουμε σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο κόλιανδρο.

Βήμα 2

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20'.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τις σοταρισμένες πατάτες, τον υπόλοιπο κόλιανδρο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη και τον ζωμό κοτόπουλου. Ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 40', κουνώντας την κατσαρόλα ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν οι πατάτες.

Βήμα 4

Για περισσότερο άρωμα και πιο δεμένη σάλτσα, στο τέλος του μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε 30 γρ. βούτυρο αγελάδας και να ανακατέψουμε απαλά.

Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη