kokoretsi_thrapsalo

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 800 γρ. θράψαλο ξεπαγωμένα, Large (4-5 θράψαλα)
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 λεμόνι, το ξύσμα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. έντερο αρνίσιο, πλυμένο μέσα-έξω
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • ντομάτα
  • κρεμμύδι
  • τζατζίκι

Αφήνουμε τις σούβλες και τις συκωταριές και πιάνουμε τα θράψαλα για να δημιουργήσουμε έναν μεζέ τελείως διαφορετικό απ’ όλους όσους έχουμε δοκιμάσει.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα σώματα από τα θράψαλα σε τετράγωνα κομμάτια 3x3 εκ. και τα κεφάλια στα 4. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα μαρινάρουμε με τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Περνάμε σε 4 ξυλάκια από σουβλάκια τα σώματα και ενδιάμεσα τα κεφάλια.

Χωρίζουμε στα 4 το έντερο και πιάνουμε την άκρη του στη μύτη από το σουβλάκι με τα θράψαλα. Κάνουμε ένα τύλιγμα κάθετα, ξαναπιάνουμε το έντερο στη μύτη και επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές χιαστί έτσι ώστε όταν τα τυλίξουμε γύρω-γύρω να μείνει το έντερο εξωτερικά και να μην μπει ανάμεσα στα κομμάτια.

Τυλίγουμε το υπόλοιπο έντερο γύρω-γύρω, όχι πολύ σφιχτά για να κάνει μια εξωτερική στρώση και στερεώνουμε στη μύτη την άκρη του εντέρου. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στη σχάρα ή σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20'-25' απ’ όλες τις μεριές μέχρι να καραμελώσει το έντερο.

Σερβίρουμε με ντομάτες, κρεμμύδι και τζατζίκι.

Φωτογραφία: Σωτήρης Χαμπάκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα σώματα από τα θράψαλα σε τετράγωνα κομμάτια 3x3 εκ. και τα κεφάλια στα 4. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα μαρινάρουμε με τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Περνάμε σε 4 ξυλάκια από σουβλάκια τα σώματα και ενδιάμεσα τα κεφάλια.

Βήμα 2

Χωρίζουμε στα 4 το έντερο και πιάνουμε την άκρη του στη μύτη από το σουβλάκι με τα θράψαλα. Κάνουμε ένα τύλιγμα κάθετα, ξαναπιάνουμε το έντερο στη μύτη και επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές χιαστί έτσι ώστε όταν τα τυλίξουμε γύρω-γύρω να μείνει το έντερο εξωτερικά και να μην μπει ανάμεσα στα κομμάτια.

Βήμα 3

Τυλίγουμε το υπόλοιπο έντερο γύρω-γύρω, όχι πολύ σφιχτά για να κάνει μια εξωτερική στρώση και στερεώνουμε στη μύτη την άκρη του εντέρου. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στη σχάρα ή σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20'-25' απ’ όλες τις μεριές μέχρι να καραμελώσει το έντερο.

Βήμα 4

Σερβίρουμε με ντομάτες, κρεμμύδι και τζατζίκι.

Φωτογραφία: Σωτήρης Χαμπάκης