Ένα αλμυρό κέικ που μπορείτε να απολαύσετε σαν κολατσιό στο γραφείο ή στο σπίτι, αλλά και σαν ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα μαζί με μια πράσινη σαλάτα. Το μυστικό για να γίνει ακόμα πιο αφράτο είναι να χτυπήσετε καλά στο μίξερ το Flora με βούτυρο μαζί με το γάλα.
Υλικά
- 6 πάτους από αγκινάρες
- μερικές μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι τριμμένο λαδοτύρι Μυτιλήνης ή φέτα και κεφαλοτύρι ανακατεμένα
- 1¾ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 αβγά
- ½ φλιτζάνι γάλα
- ½ φλιτζάνι Flora με βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Αντί για μακρόστενη φόρμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά ατομικά φορμάκια και να φτιάξετε μάφιν. Τότε θα χρειαστεί να τα ψήσετε μόνο 20 λεπτά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τους πάτους της αγκινάρας για 5 λεπτά περίπου μέσα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τους στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν και τους ψιλοκόβετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Βήμα 2
Χτυπάτε μέσα σε ένα μπολ με μίξερ χειρός ή με αβγοδάρτη το Flora μαζί με το γάλα. Ρίχνετε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τμηματικά και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα, χωρίς σβόλους. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτετε τον άνηθο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το τυρί, τις αγκινάρες, τις ελιές και ανακατεύετε καλά με σπάτουλα.
Βήμα 3
Βουτυρώνετε με Flora και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή