Το πιο μαμαδίστικο φαγητό μαγειρεύεται στη Θεσσαλονίκη με τον περίφημο γλυκό τραχανά από τη Χαλκιδική. Ντοματένιος ή λεμονάτος, ο τραχανάς με κοτόπουλο δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, σε μερίδες
- 1 καρότο, ολόκληρο
- 1 κρεμμύδι, ολόκληρο
- 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. γλυκό τραχανά
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με το καρότο και το ολόκληρο κρεμμύδι μαζί με 1.200 ml νερό για 1 ώρα. Σουρώνουμε το κοτόπουλο κρατώντας τον ζωμό ζεστό.
Βήμα 2
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τον πελτέ, τις μερίδες του κοτόπουλου και τον τραχανά.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τον ζωμό, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να χυλώσει ο τραχανάς. Σερβίρουμε σε πιάτα με τριμμένη φέτα πασπαλίζοντας με επιπλέον πάπρικα αν θέλουμε.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook