Μια γευστική συνταγή για φακές beluga από το Okio στο Σύνταγμα.
Υλικά
- 250 γρ. φακές beluga
- 1 γλυκοπατάτα
- 10 λιαστές ντομάτες
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 200 γρ. κρέμα καρύδας
- 5 γρ. κίτρινο κάρυ
- 5 γρ. πάστα κάρυ κόκκινη
- 1,5 σκελίδα σκόρδο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 100 ml ηλιέλαιο
- 15 γρ. δυόσμο
- 15 γρ. κόλιανδρο
- χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
- αλάτι, πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τις φακές
Για την κρέμα καρύδας
Για την γκρεμολάτα μυρωδικών
Διαδικασία
Βήμα 1
Φακές: Βράζουμε τις φακές ανάλογα με τον χρόνο που λέει στη συσκευασία. Κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε μικρά κομμάτια και ψήνουμε στους 180° C μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ωραίο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα καρύδας, ομογενοποιούμε με τις φακές και βράζουμε για 2-3′. Σερβίρουμε με γκρεμολάτα, λιαστές ντομάτες σε μικρά κομμάτια, φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, γλυκοπατάτα και φύλλα δυόσμου.
Βήμα 2
Κρέμα καρύδας: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα και βράζουμε για 10′.
Βήμα 3
Γκρεμολάτα: Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε καλά το σκόρδο και τα λάδια. Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά, το λάιμ και χτυπάμε γρήγορα μέχρι να ομογενοποιηθεί.