Χρησιμοποιούνται σε πληθώρα συνταγών και κατέχουν περίοπτη θέση στη ζαχαροπλαστική. Τα αγαπημένα μας λάιμ ανήκουν στην ίδια οικογένεια φρούτων με τα λεμόνια, ωστόσο στην πραγματικότητα μιλάμε για 2 διαφορετικά εσπεριδοειδή.

Αρχικά, τα λάιμ έχουν επιστημονικό όνομα Citrus Aurantifolia και έχουν τις ρίζες τους στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και στη Βόρεια Αφρική από Άραβες εμπόρους τον 10ο αιώνα. Οι Μαυριτανοί τα έφεραν στην Ισπανία τρεις αιώνες αργότερα μαζί με πολλά άλλα φρούτα και η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλη τη Νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών.

Διατροφικά οφέλη
Τα λάιμ περιέχουν ανάμεσα σε άλλα βιταμίνες C και Α, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο αλλά και χαλκό.

Τα λάιμ δρουν ως αντιοξειδωτικά λόγω της βιταμίνης C, που περιέχουν και ενισχύουν παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Λόγω του καλίου που περιέχουν διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε κανονικά επίπεδα, έχουν αντιμικροβιακή δράση και ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης.

Το μαγνήσιο που περιέχουν τα λάιμ, χαλαρώνουν τους μύες, αποτρέποντας τις κράμπες και την υπερβολική κόπωση του σώματος, ενώ διατηρούν το δέρμα υγιές και λαμπερό, αποτρέποντας τη δημιουργία ρυτίδων. Επίσης, τα λάιμ βοηθούν στην απώλεια βάρους και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πηκτίνη.

Στην κουζίνα
Τα λάιμ χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική. Δεδομένου ότι τα λάιμ είναι πιο πικρά, συχνά χρησιμοποιούνται για πικάντικα πιάτα, ενώ αποτελούν χαρακτηριστικό συστατικό σε ορισμένα ποτά όπως μαργαρίτες ή και άλλα κοκτέιλ. Επίσης, είναι μία εξαιρετική επιλογή στη ζαχαροπλαστική.

Ακολουθούν τρεις αγαπημένες συνταγές με λάιμ…
Αέρινο trifle με άρωμα λάιμ

Εύκολη τούρτα σεμιφρέντο με γεύση λάιμ

Κοτόπουλο με σάλτσα λάιμ