clock icon
50'

Burger με φαλάφελ και τζατζίκι φέτας

Υλικά

    Για το τζατζίκι

  • 200γρ. γιαούρτι
  • 1 αγγούρι χωρίς φλούδα, σπόρους, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 100γρ. φέτα κομμένη σε τρίμματα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τα φαλάφελ

  • 500γρ. ρεβίθια μουλιασμένα από τη προηγούμενη μέρα και στραγγισμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιανδο τριμμένο
  • 100γρ. μπαγιάτικο ψωμί σε τρίμματα
  • αλάτι, πιπέρι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τα burger

  • 6 ψωμάκια για burger
  • λίγα φύλλα νεαρό σπανάκι
  • 6 φέτες ντομάτας

Tips

  • Στο τζατζίκι μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας για πιο έντονη γεύση.
  • Τα φαλάφελ είναι ελαφριά μπιφτέκια και δεν θέλουν τηγάνισμα σε πολύ λάδι και δεν είναι το ίδιο τραγανά εξωτερικά με άλλα είδους μπιφτέκια μαγειρεμένα με τον ίδιο τρόπο.

Οι διάσημοι ανατολίτικοι ρεβυθοκεφτέδες γίνονται και εξαιρετικό burger. Σερβίρονται σε ελαφρώς ψημένα στρογγυλά ψωμάκια, γαρνιρισμένοι με άφθονο αρωματικό τζατζίκι φέτας και ενθουσιάζουν τους πάντες με τη νοστιμιά τους.

Για το τζατζίκι: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και βάζετε το τζατζίκι στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Για τα φαλάφελ: Θρυματίζετε τα ρεβίθια στο multi και τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το χυμό λεμόνι, τα μπαχαρικά, το ψωμί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χωρίζετε το μίγμα των ρεβιθιών στα 6 και πλάθετε 6 μεγάλα μπιφτέκια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα μπιφτέκια για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα βάζετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Κόβετε τα ψωμάκια στη μέση και τα βάζετε με την κομμένη πλευρά στο ίδιο τηγάνι που ψήσατε να φαλάφελ. Ψήνετε τα ψωμάκια για λίγο να γίνουν τραγανά. Για να ετοιμάσετε τα burgers αλείφετε την κάτω φέτα από κάθε ψωμάκι με λίγο τζατζίκι, τοποθετείτε επάνω από 1 φαλάφελ, 1 φέτα ντομάτα και λίγα φύλλα σπανάκι. Συμπληρώνετε με 1 κουτ. σούπας τζατζίκι, κλείνετε και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το τζατζίκι: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και βάζετε το τζατζίκι στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Βήμα 2

Για τα φαλάφελ: Θρυματίζετε τα ρεβίθια στο multi και τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το χυμό λεμόνι, τα μπαχαρικά, το ψωμί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χωρίζετε το μίγμα των ρεβιθιών στα 6 και πλάθετε 6 μεγάλα μπιφτέκια.

Βήμα 3

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα μπιφτέκια για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα βάζετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4

Κόβετε τα ψωμάκια στη μέση και τα βάζετε με την κομμένη πλευρά στο ίδιο τηγάνι που ψήσατε να φαλάφελ. Ψήνετε τα ψωμάκια για λίγο να γίνουν τραγανά. Για να ετοιμάσετε τα burgers αλείφετε την κάτω φέτα από κάθε ψωμάκι με λίγο τζατζίκι, τοποθετείτε επάνω από 1 φαλάφελ, 1 φέτα ντομάτα και λίγα φύλλα σπανάκι. Συμπληρώνετε με 1 κουτ. σούπας τζατζίκι, κλείνετε και σερβίρετε.