Φτιάχνουμε το τέλειο σνακ με ωραιότατη μαρμελάδα ντομάτας που θα απλώσουμε σε φρεσκοφρυγανισμένη μπρουσκέτα. Τυριά όπως το μανούρι της ταιριάζουν πολύ.
Υλικά
- 8 μεγάλες φέτες από χωριάτικο ψωμί, ελαφρά καβουρδισμένες
- 350γρ. μανούρι, σε λεπτές φέτες ή κατσικίσιο κορμό (chevres) αν προτιμάτε
- 4 μαύρα σύκα, πλυμμένα και κομμένα σε τέταρτα
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- μερικά φυλλαράκια βασιλικού
- 1.500γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- 1½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη Belbake
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- ¼ φλιτζάνι ξίδι λευκό
- χυμό από 1 λεμόνι
Για την μαρμελάδα ντομάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την μαρμελάδα ντομάτας: Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού. Βράζετε για 5 λεπτά στην πιο δυνατή ένταση ανακατεύοντας και μετά χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε την μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να δέσει . Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση.
Βήμα 2
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα. Κλείνετε καλά με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε τα βάζα. Τα αφήνετε έτσι να κρυώσουν εντελώς και μετά τα διατηρείτε στο ψυγείο.
Βήμα 3
Για τις μπρουσκέτες: Αλείφετε τις φέτες ψωμιού με αρκετή μαρμελάδα ντομάτας. Μοιράζετε το μανούρι και τα φρέσκα σύκα. Πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και φυλλαράκια βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.