Μια εύκολη χορτόπιτα χωρίς φύλλο, έτσι όπως συνηθίζεται να φτιάχνεται παραδοσιακά σε Ρούμελη και Θεσσαλία.
Υλικά
- 800γρ.- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
- 1-2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
- λίγες καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
- 1-2 αβγά
- 250γρ. φέτα θρυμματισμένη
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 2 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο ή 1 για όλες τις χρήσεις + 1 καλαμποκάλευρο)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- νερό (όσο πάρει η ζύμη)
- ½ φλιτζάνι γάλα
- αλάτι
Για τη γέμιση
Για τη ζύμη
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε, πλένετε το σπανάκι και το χοντροκόβετε. Το ρίχνετε σε σουρωτήρι, το αλατίζετε, το δουλεύετε λίγο με τα χέρια σας ώστε να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά (μυρώνια, καυκαλήθρες κλπ). Συνεχίζετε να τα στύβετε με τις χούφτες σας μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.Βήμα 2
Τα ρίχνετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τον άνηθο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και τη φέτα. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Σε ξεχωριστό μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το γάλα. Ανακατεύετε και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί, μέχρι να φτιάξετε έναν πηχτό χυλό.Βήμα 4
Λαδώνετε καλά ένα μέτριο ταψί και ρίχνετε τη μισή περίπου ποσότητα από το χυλό. Απλώνετε με τα χέρια σας το χυλό να πάει παντού και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Από πάνω ρίχνετε τα υλικά της γέμισης φροντίζοντας να καλύψουν επίσης όλη την επιφάνεια του ταψιού.Βήμα 5
Ρίχνετε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη γέμιση και τον απλώνετε με τα χέρια ή την ανάποδη ενός κουταλιού, φροντίζοντας να σκεπάσει καλά τη γέμιση. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά και να πάρει η επιφάνειά της χρυσό χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει, την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Συνταγή - Food Styling: Αντωνία Κατή