Παραδοσιακή χιώτικη συνταγή ελαφρώς πειραγμένη, με καλοκαιρινά αρώματα.
Υλικά
- 500γρ. αθερίνα
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη ή θυμάρι
- 2 κρεμμύδια, σε πολύ λεπτές φέτες
- 3-4 κουτ. σούπας αλεύρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 1 κουτ. σούπας αλάτι για τα κρεμμύδια
- λίγα φύλλα κάππαρης τουρσί
- μερικές φέτες λεμονιού
Για το σερβίρισμα
Tips
- Αντί για ρίγανη ή θυμάρι μπορείτε να βάλετε στην πίτα σας θρούμπι ή λεμονοθύμαρο. Επίσης, αντί για φύλλα κάππαρης μπορείτε να τη γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε καλά την αθερίνα και, αφού τη στραγγίξετε καλά, τη βάζετε σε μεγάλο μπολ.
Βήμα 2
Ρίχνετε τα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι. Τα πασπαλίζετε με το αλάτι και τα τρίβετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλα για να φύγει το περισσότερο αλάτι.
Βήμα 3
Προσθέτετε τα κρεμμύδια στην αθερίνα μαζί με τη ρίγανη και το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να κολλήσουν καλά τα ψάρια με τα κρεμμύδια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.
Βήμα 4
Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο (περίπου μισό δάχτυλο) και, όταν κάψει, ρίχνετε το μισό μίγμα της αθερίνας στρώνοντάς το ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες του τηγανιού. Αφήνετε την «πίτα» να ροδίσει από κάτω και με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου την αναποδογυρίζετε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.
Βήμα 5
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για το υπόλοιπο μίγμα. Αν το τηγάνι σας είναι πολύ μεγάλο, τότε ίσως μπορείτε να τηγανίσετε μεμιάς όλο το μίγμα.
Βήμα 6
Τοποθετείτε τις αθερινόπιτες σε μεγάλα, στρογγυλά πιάτα και σερβίρετε γαρνίροντας από πάνω με φύλλα κάππαρης τουρσί και φέτες λεμονιού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey