arnaki abelourgou
clock icon
2:20'

Αρνάκι του αμπελουργού

Υλικά

  • 1 αρνίσιο μπουτάκι ή σπάλα (1½ κιλό περίπου)
  • 100 γρ. αμπελόφυλλα
  • 300 γρ. τυρί μανούρι Π.Ο.Π. Θεσσαλίας Νώμα
  • λίγο δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ρίγανη και θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (τον χυμό)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι (κρασιού) λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, κομμένο σε φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι

Ένα ιδιαίτερο πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι, που γεμίζει το αρνάκι με τυρί και αρωματικά, το τυλίγει μέσα σε αμπελόφυλλα και το ψήνει στη λαδόκολλα. Δοκιμάστε το μόλις βρείτε τρυφερά αμπελόφυλλα.

Ζητάτε από τον χασάπη σας να ξεκοκαλίσει το κρέας και να το ανοίξει σε ένα κομμάτι κατάλληλο για ρολό.

Βάζετε το μανούρι ή το ανθότυρο σε ένα μπολ, το λιώνετε με πιρούνι, προσθέτετε τον άνηθο, το δυόσμο, λίγο πιπέρι και ανακατεύετε.

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα μέσα σε αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά και τα στραγγίζετε.

Πλένετε το κρέας, το στεγνώνετε και το απλώνετε στον πάγκο της κουζίνας. Το αλατοπιπερώνετε, το πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το σκόρδο.

Το ραντίζετε με χυμό λεμονιού και απλώνετε κατά μήκος το μίγμα του τυριού. Το ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τυλίγετε το κρέας ρολό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Καλύπτετε το ρολό του κρέατος παντού με τα αμπελόφυλλα, το τυλίγετε με ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος και το στερεώνετε με σπάγκο ψησίματος. Το τοποθετείτε σε ταψάκι. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο.

Αλατοπιπερώνετε, σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε λίγο χυμό λεμονιού, τη δάφνη και το μεταφέρετε στο ταψί. Προσθέτετε λίγο νεράκι και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου.

Όταν ψηθεί, βγάζετε το κρέας από το ταψί και το μεταφέρετε σε πιατέλα. Ρίχνετε λίγο καυτό νερό στη σάλτσα και στα καμένα λίπη του ταψιού. Το ξύνετε με σπάτουλα και μεταφέρετε όλη τη σάλτσα σε κατσαρολάκι για να πάρει μια-δυο βράσεις. Περνάτε τη σάλτσα από το μπλέντερ για να γίνει λεία και της προσθέτετε λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο.

Κόβετε το κρέας σε φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα και το σερβίρετε συνοδεύοντας με πατάτες φούρνου ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζητάτε από τον χασάπη σας να ξεκοκαλίσει το κρέας και να το ανοίξει σε ένα κομμάτι κατάλληλο για ρολό.

Βήμα 2

Βάζετε το μανούρι ή το ανθότυρο σε ένα μπολ, το λιώνετε με πιρούνι, προσθέτετε τον άνηθο, το δυόσμο, λίγο πιπέρι και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα μέσα σε αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά και τα στραγγίζετε.

Βήμα 4

Πλένετε το κρέας, το στεγνώνετε και το απλώνετε στον πάγκο της κουζίνας. Το αλατοπιπερώνετε, το πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το σκόρδο.

Βήμα 5

Το ραντίζετε με χυμό λεμονιού και απλώνετε κατά μήκος το μίγμα του τυριού. Το ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τυλίγετε το κρέας ρολό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Βήμα 6

Καλύπτετε το ρολό του κρέατος παντού με τα αμπελόφυλλα, το τυλίγετε με ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος και το στερεώνετε με σπάγκο ψησίματος. Το τοποθετείτε σε ταψάκι. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο.

Βήμα 7

Αλατοπιπερώνετε, σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε λίγο χυμό λεμονιού, τη δάφνη και το μεταφέρετε στο ταψί. Προσθέτετε λίγο νεράκι και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου.

Βήμα 8

Όταν ψηθεί, βγάζετε το κρέας από το ταψί και το μεταφέρετε σε πιατέλα. Ρίχνετε λίγο καυτό νερό στη σάλτσα και στα καμένα λίπη του ταψιού. Το ξύνετε με σπάτουλα και μεταφέρετε όλη τη σάλτσα σε κατσαρολάκι για να πάρει μια-δυο βράσεις. Περνάτε τη σάλτσα από το μπλέντερ για να γίνει λεία και της προσθέτετε λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο.

Βήμα 9

Κόβετε το κρέας σε φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα και το σερβίρετε συνοδεύοντας με πατάτες φούρνου ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.