arakas_laderos
clock icon
50'

Αρακάς λαδερός με σπαράγγια και αγκινάρες

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 6 αγκινάρες φρέσκιες, καθαρισμένες
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 3 καρότα, σε ροδέλες
  • 2 πατάτες καθαρισμένες, σε χοντρούς κύβους
  • 500 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα, κομμένα στα 3
  • 500 γρ. αρακά φρέσκο (καθαρό βάρος) ή κατεψυγμένο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αυτός ο αρακάς αναβαθμίζεται γευστικά με την προσθήκη των φινετσάτων σπαραγγιών, αλλά και των νόστιμων φρέσκων αγκινάρων.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό λεμονιών για να μη μαυρίσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα και να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και τις πατάτες κομμένες σε χοντρούς κύβους.

Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τα σπαράγγια και σοτάρουμε για 4΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε να βγάλει τα αρώματά του, τρίβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας,

Συνεχίζουμε με τις ντομάτες και τον άνηθο, αλατίζουμε ελαφρώς και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό να καλυφθούν τα υλικά. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄.

Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό για 10΄ να σταθεί προτού σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό λεμονιών για να μη μαυρίσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.

Βήμα 2

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα και να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και τις πατάτες κομμένες σε χοντρούς κύβους.

Βήμα 3

Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τα σπαράγγια και σοτάρουμε για 4΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε να βγάλει τα αρώματά του, τρίβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας,

Βήμα 4

Συνεχίζουμε με τις ντομάτες και τον άνηθο, αλατίζουμε ελαφρώς και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό να καλυφθούν τα υλικά. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄.

Βήμα 5

Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό για 10΄ να σταθεί προτού σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM