Φτιάχνουμε ανοιχτή κρεμμυδόπιτα, νηστίσιμη. Αγαπημένη πίτα για μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
- Μερίδες: 8-9
- 180 γρ. αλεύρι δυνατό
- 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 70 ml νερό
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
- 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 4 κουτ. σούπα ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας κρέμα μπαλσάμικο
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
- 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη ζύμη των φύλλων
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Ζυμώνουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Βήμα 2
Γέμιση: Σε ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν.
Βήμα 3
Αποσύρουμε και αμέσως προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο, τα μυρωδικά, το κύμινο, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και ανοίγουμε τα φύλλα.
Βήμα 4
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, πασπαλίζουμε τα ζυμαράκια με αρκετό νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 2 φύλλα για ένα ταψί 24 εκ.
Βήμα 5
Στρώνουμε στο ταψί τα δύο φύλλα, τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση των κρεμμυδιών και κλείνουμε τα φύλλα προς το κέντρο, το οποίο όμως αφήνουμε ανοιχτό.
Βήμα 6
Λαδώνουμε την υπόλοιπη επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στη χαμηλή θέση του φούρνου για 50΄-60΄. Σερβίρουμε την κρεμμυδόπιτα με κρέμα μπαλσάμικο και φύλλα δυόσμου.