Πασίγνωστη παραδοσιακή, ανοιχτή πίτα της Βορείου Ηπείρου που μετατρέπεται σε ένα πλήρες γεύμα όταν τη σερβίρετε με χωριάτικη σαλάτα.
Υλικά
- 700γρ. αλεύρι σκληρό ή σταρένιο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1-1¼ φλιτζάνι χλιαρό νερό
- το ψαχνό από 1 μεγάλο, βρασμένο κοτόπουλο
- 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2/3 φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο μαζί
- 3 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
Για το χωριάτικο φύλλο
Για τη γέμιση
Για το άλειμμα των φύλλων
Tips
- Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 300γρ. Φέτα ή Γκίζα (λευκό τυρί) στη γέμιση.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι και ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση. Προσθέτετε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Ρίχνετε το νερό τμηματικά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Τη χωρίζετε σε 9 μπάλες, εκ των οποίων η μία πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη. Τις σκεπάζετε και αφήνετε να «ξεκουραστούν» για τουλάχιστον 20 λεπτά.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το λάδι και το βούτυρο. Προσθέτετε το κοτόπουλο μαζί με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρετε λίγο. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι από το ζωμό κοτόπουλου και μισό φλιτζάνι νερό. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι και το αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χωρίζετε τη γέμιση σε πέντε δόσεις.Βήμα 3
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32εκ.. Ανοίγετε τη μεγάλη μπάλα ζύμης σε φύλλο αρκετά μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού και το στρώνετε στο λαδωμένο ταψί φροντίζοντας να προεξέχουν οι άκρες. Το αλείφετε με το λάδι και το βούτυρο. Ανοίγετε άλλα 3 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού και τα στρώνετε πάνω από το πρώτο, αλείφοντας ενδιάμεσα με λάδι και βούτυρο.Βήμα 4
Ανοίγετε τα υπόλοιπα 5 φύλλα και τα ψήνετε ένα-ένα πάνω στον πάτο ενός αναποδογυρισμένου ταψιού στον φούρνο για 5 λεπτά το καθένα.Βήμα 5
Στρώνετε τα 4 ψημένα φύλλα στο ταψί εναλλάξ με τη γέμιση, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με βούτυρο και λάδι και τελειώνοντας με στρώση γέμισης. Το πέμπτο φύλλο το τρίβετε με τα χέρια πάνω στην τελευταία στρώση γέμισης και από πάνω στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Γυρίζετε μέσα στο ταψί το πρώτο φύλλο που περισσεύει και το διπλώνετε έτσι ώστε να σχηματίζει χονδρό ρολό στις άκρες.Βήμα 6
Χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε τον υπόλοιπο ζωμό. Περιχύνετε την πίτα με το μίγμα και την ψήνετε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει από πάνω και να κάνει κρούστα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling Έλενα Jeffrey