kourkouto liastes nik1
clock icon
60'

Κουρκουτόπιτα με λιαστές ντομάτες

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι από καλαμπόκι
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο αποξηραμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • πιπέρι άσπρο φρεσκοτριμμένο

Γνωστή και ως αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα, αυτή η γιαννιώτικη πιτούλα φτιάχνεται γρήγορα και πολύ εύκολα. Πειραματιστείτε με τα είδη των άλευρων που θα βάλετε αλλά και τα υπόλοιπα υλικά. Εδώ, το κλασικό δίδυμο ντομάτα-φέτα έχει πεντανόστιμο αποτέλεσμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε μια μεγάλη λεκάνη ενώνετε το αλεύρι με το αλάτι και το δυόσμο. Ανοίγετε μια μικρή λακουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτετε τα αβγά, το νερό και το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ανακατεύετε το μίγμα με ένα πιρούνι ή με τα χέρια μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τη φέτα και ανακατεύετε καλά.
Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί και αδειάζετε το μίγμα απλώνοντάς ομοιόμορφα σε μια λεπτή στρώση. Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35- 40 λεπτά περίπου. Η πίτα πρέπει να γίνει πολύ λεπτή και καλοψημένη, σχεδόν τραγανή. Όταν ψηθεί πρέπει να έχει πάχος περίπου 2 εκατοστά.
Την αποσύρετε από τα φούρνο και την κόβετε σε μικρά μπακλαβωτά (τριγωνικά) κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι κουρκουτόπιτας καρφώνετε ένα κομμάτι λιαστής ντομάτας.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε μια μεγάλη λεκάνη ενώνετε το αλεύρι με το αλάτι και το δυόσμο. Ανοίγετε μια μικρή λακουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτετε τα αβγά, το νερό και το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ανακατεύετε το μίγμα με ένα πιρούνι ή με τα χέρια μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τη φέτα και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί και αδειάζετε το μίγμα απλώνοντάς ομοιόμορφα σε μια λεπτή στρώση. Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35- 40 λεπτά περίπου. Η πίτα πρέπει να γίνει πολύ λεπτή και καλοψημένη, σχεδόν τραγανή. Όταν ψηθεί πρέπει να έχει πάχος περίπου 2 εκατοστά.

Βήμα 3

Την αποσύρετε από τα φούρνο και την κόβετε σε μικρά μπακλαβωτά (τριγωνικά) κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι κουρκουτόπιτας καρφώνετε ένα κομμάτι λιαστής ντομάτας.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή